Intrigi.bg Актуално Стига вече! Техническите прегледи поскъпват двойно

Стига вече! Техническите прегледи поскъпват двойно

206
0

Рязко се повишават цените на годишните технически прегледи на автомобилите. Експертите отчитат, че увеличението ще бъде почти двойно. Ако до този момент това е струвало между 45 и 60 лева, до края на годината стойността ще достигне 90 лв., заяви експертът Тодор Желев в ефира на БНТ.

Според него поскъпването е заради увеличената от началото на 2024 г. минимална заплата. Желев твърди, че услугата ще поскъпне, защото на кадрите в пунктовете за технически преглед трябва да се осигури конкурентно заплащане.

Към момента цените на техническите прегледи варират според пазара. Разликата между сумата, която шофьорите плащат в столицата и в провинцията, е от порядъка на 5-10 лева.

Средно годишен технически преглед, по думите на Желев, струва 60 лева, но може да се актуализира до края на годината.

„При нас цената за годишен технически преглед на леки автомобили е 50 лева. Тези водачи ще бъдат най-засегнати от предстоящите увеличения. В нашия пункт цената от 1 май ще стане между 80 и 90 лева“, обясни пред Mediapool Николай Стоянов, който работи в пункт за технически прегледи в Пловдив.

По думите му колегите му в София и Северна България вече са вдигнали цените почти двойно – от 50-60 лева на 90-110 лева. Причината за увеличението, според Стоянов , обаче няма нищо общо с ръста на минималната заплата.

„Дължи се на това, че софтуерът, който в момента инсталираме за директна връзка към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Полиграфическа група „Демакс“ струва 6 000 лева с ДДС“, заяви той.

Всеки пункт заплаща тази цена. В нея се включва инсталирането на нов софтуер за трите уреда, с които се извършват замерванията при проверката на техническата изправност на автомобилите – газ анализатор, димомер и спирачен стенд.

„За всеки от трите уреда софтуерът струва по 2 000 лева. Стикерите също ще бъдат подменени с нови, по-скъпи. В момента един стикер струва 11.60 лв.. Говори се, че новите ще възлизат на стойност 20 лева“, каза още Стоянов.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име