Intrigi.bg Политика Стефан Янев – Пълна генерализация

Стефан Янев – Пълна генерализация

285
0

Интересно е как генералите влизат в политиката и лека полека стигат до върховете на държавата. Ако генералът от ВВС – Румен Радев назначи (засега най-вероятната възможност) генерала от Сухопътни войски генерал Стефан Янев за министър-председател, за първи път в историята си цялата власт ще бъде в ръцете на генерали.

Обикновено такива хора се втурват в политиката, след като някой нещо им пресече пътя на чисто техните професионални интереси. Ако правителството на Иван Костов не беше решило да ликвидира Ракетни войски, генерал Ангел Марин никога нямаше да стане вицепрезидент. Ако министърът на Вътрешните работи Румен Петков не беше взел микрофона на генерал Бойко Борисов, той нямаше да стане първо кмет на София и след това три пъти премиер, а щеше да лови лошите, за да ги пускат другите. Ако земеделецът министър на отбраната – Николай Ненчев, не беше престанал да бърка изтребители с комбайни и заедно с президента Росен Плевнелиев бяха загрижени поне малко за състоянието на армията, Румен Радев никога нямаше да бъде президент, секретар по отбраната нямаше да бъде Стефан Янев.

Румен Радев е в условия на двоен припек – предстои му да организира предсрочни избори, които ще са от ключово значение за предстоящия президентски вот, на който той единствен е заявил участие. Това е второ служебно правителство, което президентът ще назначи. Преди четири години, неопитният държавен глава потърси обществено консенсусна фигура, авторитет, политик, който е в страни от основните системни играчи в изборите. Огнян Герджиков много бързо се еманципира от държавния глава и Радев разчиташе единствено на вицепремиера и негов секретар – генерал Стефан Янев. Днес Янев има опита – и политически, и министерски, с годините са синхронизирали (стиковали, по военному) мислите и действията си с президента и той изглежда най-логичният вариант за служебен премиер на страната. И да, цялата отговорност ще бъде за Румен Радев, както и цялата сметка за това управление ще се пише на негова глава. Дано само Радев не е прекалено мнителен в другите професионалисти и да вземе да превърне Министерски съвет в парад на запасните офицери.

Стефан Янев завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) “Г. Димитров” в Шумен със специалност “Земна артилерия” през 1983 г. с квалификация инженер по експлоатация на електронноизчислителна техника.

След назначаването му в служебното правителство влезе в Министерството на отбраната като у дома си. Първата му длъжност в административната структура е още от 1996 г. като експерт в дирекция “Международно сътрудничество”, за да стигне до директор на дирекциите “Отбранителна политика” и “Политика за сигурност и отбрана”.

Завършил е Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон, където се получава солидна подготовка във военнополитическата област, управление на държавата и международни отношения. Познава във висока степен ситуацията в различни звена в НАТО и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (в Монс), където е бил на изпълнителска и ръководна длъжност. С новите му функции на вицепремиер по вътрешен ред и сигурност се свързва и работата му преди години като началник на департамент “Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма в Анкара, Турция.

На 3 май 2010 г. е назначен за директор на дирекция “Отбранителна политика”, а на следващата година е изпратен за три години за аташе по отбраната във Вашингтон, САЩ.

От 2 май 2014 г. бригаден генерал Стефан Янев е началник на Националния военен университет “Васил Левски”, което е доста встрани и вид унижение за него. Само след няколко дни подава оставка и напуска армията. От 27 януари до 4 май 2017 г. е заместник министър-председател и министър на отбраната на Република България в служебното правителство на Огнян Герджиков, а впоследствие е секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев.

Отново в сблъсък с машинното гласуване

Ако генерал Янев стане премиер, отново ще сърба попарата с машинното гласуване. В началото на 2017-а, Върховният административен съд (ВАС) отмени незаконно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), което ограничаваше използването на машини на предстоящите тогава извънредни избори само в 500 секции. И постанови законът да бъде изпълнен. А той казва, че машинно гласуване трябва да има навсякъде, а това са около 12 хиляди машини.

Още на първото заседание на работната група с ЦИК на 2-и февруари 2017-а, след решението на ВАС, тогавашният вицепремиер Стефан Янев лично се зае да доведе процеса до край. Обществената поръчка бе обявена, но след това ЦИК взе решение да отстрани единствения участник в обявената обществена поръчка – “Лирекс БГ”, и да прекрати процедурата.

Сега историята се повтаря, защото пак всичко се случва в последната минута. Този път обаче гласуването с машини е задължително.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име