Intrigi.bg Политика Сръбски анализатор: Ех, мой Зоране, онази зла Югославия създаде („Северна“) Македония без...

Сръбски анализатор: Ех, мой Зоране, онази зла Югославия създаде („Северна“) Македония без нито един изстрел!

390
0

„В желанието си да умилостиви България, която блокира началото на преговорите на неговата страна с Европейския съюз, премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза неща, които оставиха мнозина в Сърбия, както и в региона, меко казано, в шок“, пише най-тиражираният сръбски ежедневник Blic в материал, представен от Агенция „Фокус“ без редакторска намеса.

„Югославия беше тази, която раздели българи и македонци“, твърди Заев, а нашите историци казват, че ако случаят е такъв, тогава Македония е решила проблемите си, трябва да премахне държавността си и да се присъедини към България.

С други думи, той брутално фалшифицира историята и факта, че сега нямаше да има македонци, ако не беше Югославия.

Това изявление не дойде просто така, защото е ясно, че става въпрос за политическо ухажване и че Заев се опитва да разбие твърдото сърце на България, която наскоро наложи вето на рамката на преговорите на ЕС със Северна Македония.

По този начин те блокираха началото на преговорите за присъединяване между Скопие и Брюксел, с обвинения, че Северна Македония е нарушила споразумението от 2017 г., тъй като не признава общата им история и езикови прилики. Двете страни също се сблъскаха заради „правата“ върху героя от османската епоха Гоце Делчев.

Опитвайки се да намери изход от задънена улица, Заев реши като лош студент да обърне внимание на историята.

„България и Северна Македония нямат съвместна история, а обща и Гоце Делчев е революционер както за българи, така и за македонци, който се е борил за свободна Македония и Одринско. Наследихме период, който не беше в полза на нашето приятелство. Югославия ни раздели. Ако не признаем историческите слабости, не можем да градим бъдещето“, каза Заев и предизвика лавина.

Това негово твърдение не остана незабелязано и особено предизвика недоволство сред онези, които научават и тълкуват исторически факти и данни. Един от тях е историкът и член на Прогресивния клуб Чедомир Антич, който заяви пред „Блиц“, че в това изявление е водеща политиката, а не историята.

„Независимост без нито един изстрел“ 

„Това не е изявление, основано на историята, а на политически причини, в желанието да се оправдаят националистическите фантазии на България, което пречи на Македония да следва пътя на консолидацията в ЕС. Ако случаят е такъв, тогава Македония е решила проблемите си, трябва да премахне държавността си и да се присъедини към България“, отбелязва иронично Антич.

Той добави, че Югославия предлага на Македония специална националност, регионална автономия, която те вече са получили с Вардарската бановина, а след това дава възможност за създаване на народна република и независимост без нито един изстрел.

„България никога не е предлагала нищо повече от статута на най-западната провинция на Царство България. Що се отнася до историческите факти, вярно е, че през Средновековието македонските славяни не са успели да направят своята държава, че са станали част от Българската империя рано, но също така е вярно, че след повече от сто години те са били част от сръбското царство и империя. Истина е също така, че през XIX век в Македония е имало много повече славяни, които се чувстват българи, отколкото сърби, но също така, че почти никой не се чувства като македонец. Това е откритие от XX век“, отбелязва Антич.

Той пита: „Къде са македонците в района около Благоевград?“

„Нямало е да има никакви македонци, ако българите не бяха нападнали Сърбия през 1912 г. (това обаче се случва през 1913 година, след като българите побеждават основните сили на Османската империя в Тракия – бел. „Фокус“) и ако бяха получили по-голямата част от Македония, а сърбите само севера и запада. Или биха били до такава степен, колкото сред бошняците има зелени „Крайшници“. Така че, биха били много малко от тях“, заключава Антич.

От другата страна на здравия разум

Когато се сравнят всички исторически факти, изявлението на Заев вече не е въпрос на политика или история, а въпрос на здрав разум, отбелязва за „Блиц“ историкът Деян Ристич.

„Тези твърдения са предимно от другата страна на здравия разум, те отричат исторически факти. Не става въпрос за релативизация, а за брутално фалшифициране на историята“, смята Ристич.

До края на Втората световна война, казва той, България е била много активна на страната на нацистка Германия и фашистка Италия.

„Фактът, че това е една от държавите, от чиято територия е извършено нападението над Кралство Югославия на 6 април 1941 г., също свидетелства за тази „дейност“. В същото време България окупира значителна част от територията на Кралство Югославия, където извършва масови и систематични отмъщения срещу цивилни лица, за което свидетелстват многобройни екзекуции“, казва Ристич.

Той също така заявява, че през Втората световна война не е имало македонска армия, а Народноосвободителната армия на Югославия, чиито членове са освободили цялата територия на страната, включително района на днешна Северна Македония.

„Следователно твърдението е не само неоснователно, но и много вредно, защото идва от носител на висока държавна функция“, оценява Ристич.

Точно обратното на това безотговорно твърдение, смята Ристич, атмосферата на СРЮ дава възможност и систематично подкрепя утвърждаването на македонската национална идентичност.

„Следователно днешните македонци, преди всичко, трябва да са благодарни на Югославия и в никакъв случай на България, която отдавна полага усилия, целящи да отричат всичко македонско. От гледна точка на историческата наука твърдението е в пълно несъгласие с историческите факти, а от човешка гледна точка е изключително вредно и срамно“, заключава Ристич.

„Е, мой Зоране“ 

Политическият анализатор и бивш депутат Джордже Вукадинович казва, че това изявление на Заев го е изненадало, но също така вярва, че няма да има желания ефект. Той вече коментира този обрат в историята в „Туитър“, с думите „Е, мой Зоране“.

„Без онази зла Югославия, която, както сега чуваме, ви „отдели“ от България, нямаше да има („Северна“) Македония, нито македонски народ, нито македонски език (със или без кавички)“, пише Вукадинович.

Той заяви пред „Блиц“, че изявлението на Заев е не само безсмислено в исторически план, но и политически вредно и че няма да има ефекта, който търси Заев.

„Неговата политика се оказа в неудобно положение, след като ползите бяха загубени ползите от споразумението с Гърция, постигнато с болезнени отстъпки. Това не беше оценено адекватно от Брюксел и партньорите от ЕС, той получи само потупване по рамото. Той смени името на държавата, премахна табелата от магистралата и летището и след това пристигна нов шамар под формата на изнудване на България. Сега, тъй като той погълна една жаба, която засягаше Гърция, той трябва да погълне друга, която се отнася до България, за да не се окаже, че е погълнал първата за нищо“, казва Вукадинович.

Както той посочва, „по време на черно-почернената Югославия и в нейните граници македонците получиха името си, езика и държавността си, а извън границите на тази Югославия днес няма и помен от Македония“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име