Intrigi.bg Актуално Сръбският съд пак не ни върна Цветан Василев

Сръбският съд пак не ни върна Цветан Василев

165
0

Апелативният съд в Белград отмени решението на Върховния съд за екстрадицията на Цветан Василев в България и върна делото за ново разглеждане. Това е третото подобно решение на Апелативния съд от 2014 г. насам, откакто тече производство във връзка с искането до сръбските власти да екстрадират българския бизнесмен, обвинен за фалита на четвъртата по големина банка в България, съобщи сайтът „Инсайдър”.

Апелативният съд в Белград отмени решението от 29 септември 2020 г. поради нарушения на разпоредбите на наказателното производство,и върна делото на първоинстанционния съд за ново решение, уточнява мотивите си Апелативният съд.

Решението е отменено, тъй като съдържанието му е неразбираемо и съдържа противоречия.

В решението на съда се посочва още, че намира за основателна жалбата на защитата, че първоинстанционният съд не е приложил разпоредбите на двустранното споразумение между Федеративна народна република Югославия и Народна република България за взаимна правна помощ, „което е довело до съществени нарушения на разпоредбите на наказателното производство “.

Изданието посочва, че екстрадирането на Василев е поискано от прокуратурата на България във връзка с наказателно производство, свързано с обявяването в несъстоятелност на КТБ.

Делото по същество във връзка с фалита на банката е от 2018 г., а Василев, като бивш мажоритарен акционер на банката, е обвинен в участие в 144 случая на присвояване и е изправен пред ефективна присъда от 10 до 20 години затвор. В обвинителния акт от 11 000 страници фигурират имената на 18 обвиняеми, които са действали като престъпна група, отговорна за присвояване на 2,6 милиарда лева (1,3 милиарда евро), което „застрашава стабилността на българската банкова система и нейната финансова сигурност“.

Подчертава се, че съдът в Сърбия в този случай решава единствено дали са изпълнени законовите предпоставки за екстрадирането на Цветан Василев, а окончателното решение се взема от Министерството на правосъдието. Сръбските власти вече седем години отлагат решението дали да екстрадират Василев в България.

Досега Върховният съд се е произнасял три пъти по този въпрос, Апелативният съд е отменял решенията. Предишният път това бе сторено в края на миналата година, като аргументите всеки път са едни и същи: в решението на Върховния съд има „съществени нарушения на разпоредбите на наказателното производство поради липса на ясни мотиви“.

Фактът, че българският прокурор се оплака преди няколко години пред Съвета на Европа за липсата на обратна връзка от Сърбия относно процедурата за екстрадиция не ускори процеса по вземане на решение по делото Василев, подчертава изданието.

Въпросът за екстрадицията на Василев в България беше повдигнат и от българския президент Росен Плевнелиев по време на срещата с бившия сръбски президент Томислав Николич през 2015 г. Тогава българският държавен глава заяви, че е убеден, че Василев скоро ще бъде екстрадиран и че не смята, че отлагането на екстрадирането ще наруши отношенията между двете страни.

За мнозина причините, поради които Василев се крие в Сърбия, са неговите връзки в бизнеса и политиката, пише „Инсайдър”.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име