Intrigi.bg Актуално СРС-тата: Най-много искал да подслушва Рашков, след него – Гешев

СРС-тата: Най-много искал да подслушва Рашков, след него – Гешев

334
0

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС-та) излезе с доклад пред депутатите, според който средно исканията за подслушване на лица и разрешенията за слагане на „бръмбари“ са намалели с над 20% само за една година.

Очаквано, най-много на слушалка са били сложени по искане на МВР на Бойко Рашков, следвани от тези на прокуратурата и ДАНС (с едва десетина процента от целия брой – б.р.) А на последно място, при това в годината на шпионските скандали у нас, застава Държавна агенция „Разузнаване“ с нула броя приложени СРС-та.

В сравнение с 2020 г. исканията са намалели с близо 800, а разрешенията – почти с 1000 или 18,93%. Броят на подслушваните през миналата година е бил 2632 и 129 обекта.

За сравнение, 2 години по-рано те са били цели 3310. В доклада на службата се анализира, че са завишени критериите у органите, разпореждащи прилагането на „бръмбари“. Най-често те са закачани за разследване на канали за дрога, контрабанда, кражби и подкупи.

Най-много разрешения за СРС-та има от съдилищата в София, Пловдив и Стара Загора, пише още в доклада на спецзвеното. Очаква се документът да бъде приет в идните дни в пленарната зала.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име