Intrigi.bg Политика Срещу апартамент в Брюксел: Жената на Христо Иванов – лобист на Nexo...

Срещу апартамент в Брюксел: Жената на Христо Иванов – лобист на Nexo в ЕП

177
0

Съпругата на лидера на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов – Йорданка, е действала като неформален юридически съветник на криптопирамидата Nexo, научи „Уикенд“ от служители в разследваното дружество.

По думите им, които засега нямат документално потвърждение, жената на Христо Иванов е играла ролята на таен лобист на Nexo в Европейския парламент, а целта й е била да осуети приемането на закон в Брюксел, осуетяващ търговията с криптовалута на Стария континент. През пролетта миналата година в Европарламента имаше обсъждания по темата с криптовалутите и регулацията на бизнеса на територията на Европейския съюз.

Йорданка Иванова, съпругата на Христо Иванов, живее и работи в столицата на Белгия от 2019 г. насам като адвокат по прилагане на правото на Европейския съюз в областта на дигиталидацията и информационната сигурност. Преди това е завършила докторантура в университета в Брюксел. Темата на нейната докторска дисертация е частично свързана с бизнеса на Nexo – регламент за защита на личните данни чрез взаимодействие с изкуствения интелект и новите компютърни технологии.

Съществуват съмнения, че жената на Христо Иванов е купила апартамента си в столицата на Белгия с пари от Nexo. За апартамента в Брюксел, собственост на съпругата на Христо Иванов се разбра преди година и половина, след като лидерът на „Да, България“ декларира покупката на имота в данъчната си декларация пред КПКОНПИ от 11 юни 2021 г. в качеството си на депутат от 46-ото Народно събрание.

Според декларацията, за жилището от 75 квадратни метра в Брюксел и за гаража от 16 квадратни метра в същата кооперация, семейството на Христо Иванов е броило общо 2737 лева. Въпреки скандално ниската сума, от антикорупционната комисия все още не са стартирали разследване за имотната покупка в Белгия на политика. Цената на квадрат жилищна площ в Брюксел варира от 2200 до 4700 евро.

Международната полицейска акция срещу Nexo, проведена в София миналата седмица, разтърси сериозно „Да, България“, след като се оказа, че служителки в компанията за търговия с криптовалута са дарили стотици хиляди левове на партията на Христо Иванов. Общата сума на даренията, направени от служители на Nexo за „Да, България“ за 2021 и 2022 г. е в размер на около 400 000 лева.

След като скандалът с даренията към Христо Иванов стигна и до Народното събрание, от „Да, България“ официално обявиха, че физическите дарители на партията, работещи в Nexo, са 15 човека, като някои от тях са били и сред основателите на партията. Според отлично информиран източник на „Уикенд“, парите, дарявани от служителите на Nexo, са им предоставяни преди това от Калин Кънчев, бащата на основателят на криптопирамидата Коста Кънчев.

Същевременно проверка на „Уикенд“ в сайта на „Да, България“ установи, че партията на Христо Иванов е единствената в България, която официално приема дарения в криптовалута. Според обявлението се приемат биткойни и етериуми като дарение за демократичната кауза, но само срещу посочването на ЕГН, точен адрес и трите имена на даряващото лице, както и публичния ключ от криптопортфейла му.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име