Intrigi.bg Актуално Спряха газа на ТЕЦ-а на Доган, запорираха сметките на централата

Спряха газа на ТЕЦ-а на Доган, запорираха сметките на централата

484
0

В 6,55 ч в понеделник по искане на „Булгаргаз“ преносният оператор е спрял газа за ТЕЦ „Варна“, чийто мажоритарен собственик е Ахмед Доган. Не са обявени мотиви за решението, съобщават от dir.bg.

Данаил Папазов, който представлява дружеството и е бивш министър на транспорта, каза пред „24 часа“, че от 1 октомври са спрели централата, тъй като въпреки високите цени на тока на борсата заради пиковите стойности в цените на газа сметката не излизала. За 1 мегаватчас ток се плащат над 400 лв. за природен газ плюс 20 лева за въглеродни емисии.

ТЕЦ „Варна“ пуска търгове на платформата за двустранни договори, това ще направи за 70 мегавата базов товар и в сряда. Ако се намерят купувачи, тецът ще бъде пуснат отново, заяви Папазов. Той отрече газът да е спрян заради дългове, но не отрече, че централата има задължения към „Булгаргаз“. Имало дългове, но те били оперативни и тецът ги обслужвал. „Имаме закъснения, но това е, защото има криза“, обясни Папазов. И добави, че централата, която представлява и управлява, е сред най-ощетените, защото е сред малкото енергийни мощности, които не получават помощи отникъде.

„Спряхме ги, защото дължат пари“, заяви обаче изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. По думите му дългът е към 24-25 млн. лв. Газовата компания е преустановила подаването на синьо гориво на 1 октомври, както е запорирала и сметки на централата.

Павлов уточни, че мерят всички с един аршин – дали си плащат газа. Напомни, че в подобна ситуация миналата година са били от топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас. Тогава те са били със запорирани сметки, но са осигурили банкови гаранции. „Нищо сензационно не се е случило“, коментира Николай Павлов.

Дългът на теца според шефа на „Булгаргаз“ е за газа от август и септември. Горивото е било пуснато миналата седмица, тъй като били издължени 10 млн. лв. Водят се разговори и ръководството на централата е заявило, че ще погаси още 10 млн. лв. и тогава отново за някой ден щял за бъде пуснат природният газ към ТЕЦ „Варна“.

Павлов бе категоричен, че оглавяваното от него дружество дава на всички шанс, дори да са изпаднали в затруднено положение.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име