Intrigi.bg Куриози Спипаха възрастен мъж за кражбата на златната WC „Америка“

Спипаха възрастен мъж за кражбата на златната WC „Америка“

477
0

Мъж на 66 години е арестуван във връзка с кражбата на тоалетна от масивно злато от замъка „Бленъм“, но самото произведение на изкуството не е намерено, съобщиха световните информационни агенции.

Златната тоалетна, оценена на повече от 5 милиона щатски долара, е от изложбата на италианския концептуалист Маурицио Кателан, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Произведението, наречено „Америка“, е замислено като сатира за прекомерното богатство. То е напълно функциониращо и е свързано с канализацията. Затова демонтирането му е причинило значителни щети.

Крадците са проникнали в замъка „Бленъм“, където е роден Уинстън Чърчил, вчера рано сутринта.

Заради инцидента изложбата е била затворена, но днес отново ще приема посетители.

Миналата година златната тоалетна „Америка“ беше изложена в музея „Гугенхайм“ в Ню Йорк от септември 2016 г. до лятото на 2017 г. Музеят тогава предложи на Доналд Тръмп да му я заеме вместо поискана картина от Ван Гог, но президентът отказа.

Дворецът „Бленъм“ принадлежи на 12-ия херцог на Марлборо. През август брат му Едуард Спенсър-Чърчил, който е основател на фондацията за изкуство „Бленъм“, каза, че не предвижда специална охрана за златното произведение, защото то не е „най-лесното нещо за крадене“.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име