Intrigi.bg Актуално Спешна ревизия на Българската банка за развитие

Спешна ревизия на Българската банка за развитие

339
0

Ревизия в Българската банка за развитие. Очаква се специална комисия да започне спешна проверка в работата на финансовата институция. Причината е, че според служебния министър на икономиката Кирил Петков има около 1 млрд. лева, които са отишли в общо 8 фирми у нас.

Той каза още, че ще бъде назначена „комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката“. Целта е да стане ясно „как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес“, а реално финансовото звено е спонсорирало 8 лица, от които 4 имат връзка помежду си, а останалите също „не са случайни“.

Първите осем кредита са били на стойност 946 милиона, като всеки от взелите помощи е получил за себе си 118 млн. лв. Сериозна цифра за много ограничен брой от хора. С подобна сума биха могли да бъдат финансирани 946 малки фирми. Вместо това 500 милиона лева отиват в дружества, за които има разследвания.

„Как да направим ревизия за два месеца, как да сменим този надзорен съвет с хора с голям опит и професионалисти, които разбират от банкиране. Оказва се, че не е на 100% на българската държава. 99,9996% е, но 8 акции се държаха от търговска банка“, разясни заварената ситуация служебният министър.

Той обясни, че според устава, трябва да се изчака да минат 3 месеца за смяна на надзора при свикано общо събрание преди това, тъй като първоначално звеното не е било изцяло собственост на държавата.

Петков разказа за намерено впоследствие писмо в повереното му министерство, в което се съобщавало, че 8-те акции биват дарени на държавата и от петък тя е абсолютен притежател на банката. Това улеснява проверката, която ще бъде незабавно предприета, увери Кирил Петков.

Извън осемте фирми, спонсорирани от ББР, най-големият отпуснат от нея кредит „е към Държавна консолидационна компания, а под нея стоят всички компании, които не са свързани с енергетиката“, допълни служебният министър на икономиката.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име