Intrigi.bg Крими Спецсъдът не откри никакви доказателства, че варненските лекари са участвали в престъпна...

Спецсъдът не откри никакви доказателства, че варненските лекари са участвали в престъпна група

1189
0

Апелативният спецсъд потвърди домашния арест на сирийците Уафик и Райян Шахуд и остави без никаква мярка за неотклонение лекарите от Варна Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова и Мима Великова. Те бяха задържани и обвинени, че са издавали фалшиви ТЕЛК решения на здрави хора, които им позволяват да получават инвалиди пенсии.

Апелативният спецсъд не откри никакви доказателства, че лекарите са участвали в престъпна група и че са искали или получавали пари за услугата. Ваня Петкова и Мима Великова дойдоха в съдебната зала със стегнати куфари и готови да бъдат върнати зад решетките, но магистратите ги освободиха.

„Аз бях разстроена, защото като лекар с 30 години стаж бях задържана за 72 часа заради записи на разговори със СРС-та, в които полицаи от ГДБОП обсъждат медицински термини. Смятам да потърся правата си в Страсбург“, заяви пред журналисти на излизане от съдебната зала Мима Великова.

Според съда, има свидетелски показания, които уличават Райян Шахуд, че търсил и намирал хора като им предлагал срещу заплащане да им съдейства за издаване на ТЕЛК решения, да не чакат, да получат по-висок процент инвалидност или да им бъдат попълнени всички документи, ако клиентите са неграмотни.

От доказателствата по делото обаче става ясно, че той се представял за доктор, а няма медицинско образование. Освен това много от свидетелите не били доволни, защото получавали по-нисък процент инвалидност или за по-кратък период от време и си искали обратно парите.

Магистратите посочиха, че двамата братя сирийци не са осъждани, но има доказателства срещу тях, макар и само за последните месеци на миналата година. Решението на съда е окончателно.

Източник: Труд

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име