Intrigi.bg Крими Специализираната прокуратура предаде на съд Живко Мартинов

Специализираната прокуратура предаде на съд Живко Мартинов

761
0

Cпециализираната прокуратура предаде на съд Живко Мартинов, обвинен за изнудване на добрички бизнесмен, с цел да набави за себе си облага от 4 тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма на обща стойност 36.1 хил. лв., съобщава „Фокус“.

От януари 2012 г. до януари 2013 г., при условията на продължавано престъпление – с четири деяния, Мартинов осъществил изнудване с цел материална облага, за което се предвижда наказание от 5 до 15 г. лишаване от свобода, глоба от 5 хил. до 10 хил. лв. и конфискация до една втора от имуществото. Мартинов е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 хил. лв.

През лятото на 2017 г. Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура повдигна обвинения по шест отделни престъпления на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Той напусна парламента, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетът му да бъде свален.

През 2012-2013 г. обвиняемият Мартинов бил общински представител на ГЕРБ за Добрич и се ползвал с голямо влияние в града. През януари 2012 г. той се срещнал с местния бизнесмен Антон Проданов, който развивал частна търговска дейност в сферата на производството и търговията с месо и месни продукти. Двамата се познавали добре и Мартинов директно поискал да му приготви и достави един тон суров суджук от различни видове месо, включително и еленско. Изрично заявил и намерението си да не го заплаща, изтъквайки общественото си положение и влияние, но и отправяйки му заплахи. Обяснил, че количеството е голямо, защото ще го носи на министър-председателя Борисов и на други „високи хора“ от ГЕРБ.

Освен това акцентирал, че ако поръчката за суровия суджук не се изпълни, ще „съсипе“ Проданов, защото вече бил вкаран в списъка на лицата с фирми, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса, и че когато реши, може да го вкара и в ареста. Проданов знаел, че Мартинов са ползва с голямо влияние в града, и не подложил на съмнение възможностите му да изпълни заканите си, още повече че били отправени в присъствието на други две лица.

По това време срещу бизнесмена се водели две досъдебни производства, едното от които за данъчни престъпления (НОХД №418/2013г. по описа на ОС – Добрич). Затова решил да купи с лични средства необходимите продукти за приготвянето на суджука в поисканото от Мартинов съотношение – 60% телешки шол, 20% свински бут, 10% еленско месо, 9% адитиви и 1% подправки. Готовия суджук Проданов доставил лично в офиса на Мартинов в центъра на Добрич с личния микробус на свой познат.

Двадесет дни след този случай, в началото февруари 2012 г., искането за тон суров суджук – безплатен и приготвен по същия начин, се повторило. Опитът на Проданов да се противопостави бил париран с думите: „Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджукът да е пак хубав като предишния.“ Отправил и поредната заплаха: „Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба.“ Проданов отново бил принуден да склони да достави на Мартинов още един тон суджук, суровините за чието производство осигурил пак с лични средства.

Същото искане Мартинов направил още два пъти. През март 2012 и през януари 2013, когато към „поръчката“ на тон суров суджук били добавени 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма. За да мотивира Проданов, Мартинов отново напомнил: „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник.“ В резултат на упражнената принуда бизнесменът отново финансирал купуването, производството и доставката на поисканото количество.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име