Intrigi.bg Куриози „Спасителят на света“ била на яхтата на саудитския принц

„Спасителят на света“ била на яхтата на саудитския принц

338
0

Hай-скъпата творба в света – шедьовърът на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“ (Salvator Mundi), най-вероятно краси суперяхтата на саудитския принц Мохамед бин Салман, съобщава „Гардиън“.

Местоположението на картината бе мистерия, откакто бе продадена за рекордната сума от 450 млн. долара на търг в „Кристис“ в Ню Йорк през 2017 г. В понеделник „Артнет“ – платформа за новини от арт индустрията, съобщи, че 500-годишната картина се съхранява на 134-метровата яхта на принц Мохамед на стойност 500 млн. долара.

Пред репортер на „Артнет“ двама участници в пренасянето на творбата са разказали, че картината е била пренесена от самолета на принца в яхтата му посред нощ.

„Спасителят на света“, която бе в центъра на ожесточени спорове заради предположения, че е била рисувана от един от асистентите на Леонардо, а не от самия него, трябваше да бъде изложена в „Лувъра в Абу Даби“, а след това и в парижкия Лувър.

През юни 2018 г. председателят на департамента по култура и туризъм на Абу Даби Мохамед Калифа ал Мубарак заяви, че картината твърде дълго е била скрита от знанието на света, затова е техен дълг хората от близо и далеч да могат да се насладят на нейната красота.

Въпреки това само седмици преди тя да бъде изложена в Лувъра на 18 септември миналата година, откриването бе отложено и не беше пренасрочено.

Саудитските посолства в Лондон и Вашингтон не отговориха на запитванията за коментари относно местоположението на картината. Говорителката на „Кристис“ също се въздържа от коментар по темата.

По-рано този месец един от водещите експерти по творчеството на Леонардо да Винчи, д-р Кармен Бамбак, куратор в Музея на изкуствата „Метрополитън“ в Ню Йорк, критикува „Кристис“ за това, че в каталога си със „Спасителят на света“ погрешно са я включили сред учените, които са приписали картината на ренесансовия майстор.

Самоличността на купувача остана тайна и след търга, докато „Ню Йорк Таймс“ не разкри, че тя е била купена от малко известен член на саудитското кралско семейство – Бадер бин Абдула бин Мохамед бин Фархан ал Сауд. Това е член на разклонение на кралската фамилия в Саудитска Арабия, което е доста далеч от трона, а той самият не е известно да разполага със средства, за да си позволи подобна покупка. Известно е обаче, че той е близък до престолонаследника и че няколко месеца след търга стана министър на културата на кралството. Близък на принц Мохамед бин Салман е и престолонаследникът на Абу Даби принц Мохамед бин Зайед.

Приложението за проследяване на плавателни средства, включително и яхти, показва, че яхтата на принца в момента е край Порт Саид, град в Египет, където Суецкият канал се влива в Средиземно море.

„Гардиън“ и преди са писали за нарастващата тенденция сред милиардерите да поставят световноизвестни шедьоври в суперяхтите си.

Шейх Мансур бин Зайед ал Нахян, собственикът на футболен клуб „Манчестър сити“ и вицепремиер на Обединените арабски емирства, има няколкостотин творби на борда на своята суперяхта на име „Топаз“.

Репортер, който успял да надзърне пред прозорците на суперяхтата на британския бизнесмен и инвеститор Джо Люис „Авива“, когато тя акостира в Темза миналата година, откри, че „Триптих 1974-1977“ на Франсис Бейкън краси в златна рамка долната палуба. Творбата, чиято тема е смъртта на любовника на Бейкън – Джордж Дайър, бе включена в известната изложба на Бейкън и Лушън Фройд в „Тейт модърн“ миналото лято.

Роденият във Великобритания Луис, чието богатство се измерва на 3.9 млрд. паунда, държи мажоритарния дял във футболния отбор „Тотнъм“ и живее в благоприятните откъм данъци Бахамски острови. Той описва колекцията си като една от най-големите частни колекции в света, която включва картини на Дега, Фройд, Климт, Модиляни, Матис и Пикасо, както и скулптури на Мур, Дега и Ди Модика. Не е известно кои от тях той държи на яхтата си, допълва изданието.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име