Intrigi.bg Политика Социолог: Петков и Василев са на вълната, може да „взривят“ изборите

Социолог: Петков и Василев са на вълната, може да „взривят“ изборите

852
0

Евентуален политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев предизвика бурна дискусия в общественото пространство. Коя партия ще загуби най-много от появата му на политическата арена?

,,В такава обстановка не може да очакваме отговорни решения, всеки се състезава да бъде по-популист от другите, което не е добре за държавата. Посланието на президента беше, че евентуално този проект трябва да бъде надпартиен. Би могло да бъде създаден проектокабинет, който да бъде обявен предварително и подкрепен от няколко партии. Министри директно сега не могат да се включат в предизборната борба. Появата им в конкуренция на тази конфигурация ще взриви президентските избори и няма да го допуснат“, коментира социологът Васил Тончев.

Обстановката е предизборна, само че ние започнахме да функционираме в перманентна такава. По-скоро се върви към политическо участие с вече регистрирана партия, независимо как ще се казва тя. Лицата са водещи в нагласите на българина. Петков и Василев яхнаха вълната на ревизията, която осъществяваше служебният кабинет. Харесаха се на определени слоеве от обществото, каза на свой ред социолог Анастас Стефанов

Според него има патова ситуация в електоралните нагласи, която ще се възпроизведе и на предстоящите избори, независимо дали на сцената ще се появи проект на Петков и Василев.

Той открои като важен въпрос до каква степен коалицията около Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян ще успее да остане част от антистатуквото, за да прескочи отново бариерата от 4%.

Основното противопоставяне в политическата ни система е Румен Радев – Бойко Борисов. На базата на последните събития статутът на системните партии се затвърждава. Основната теза на Борисов, че той се справя, а тези не могат, започва да придобива по-голяма плътност. От друга страна Румен Радев си остава фаворит за президентските избори, подчерта Тончев.

,,Като 2 в 1 се очертават изборите. Коалиция ГЕРБ – БСП на този етап е невъзможна“, заключи Тончев.

Смесването на кампаниите е предизвикателство за абсолютно всички. Битка за визии как трябва да изглежда президентската институция, а от друга страна – спор за политики как трябва да изглежда управлението на държавата, каза още Стефанов.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име