Intrigi.bg Актуално Социалните мрежи „затварят“ хората в балон от филтри

Социалните мрежи „затварят“ хората в балон от филтри

290
0

Социалните мрежи са горди с множеството си алгоритми и функции, които им позволяват да създават възможно най-персонализирано преживяване за потребителите. И на хартия това изглежда чудесно – човек да вижда публикации и съдържание, което отговаря на интересите му и ще му е полезно.

Прекаленото персонализиране обаче също е проблем. То може да „затвори“ хората в своеобразен „балон от филтри“, който да им създава погрешни представи, показва проучване на университети в Дания и Финландия, цитирано от DigitalTrends.

Учените работят и по алгоритъм, който да „разчупи“ този модел и да увеличи показването на разнообразна информация от социалните мрежи. Идеята е алгоритъмът също да опознава потребителя и какво му е интересно, но вместо да предлага още от същото, да потърси и покаже различни гледни точки.

В сегашния си вид социалните мрежи не представляват положителните аспекти на социализирането, отбелязват и други критици. Авторът Ели Паризер напримре смята, че създаването на подобен балон от филтри има роля за поляризирането на света. Социалните мрежи изолират потребителите в собствени малки балони и макар че са милиарди души в една и съща платформа, те са много раздалечени едни от други.

Един от проблемите, които се пораждат от това е, че хората все по-трудно възприемат различно мнение. Те свикват да са заобиколено само от единомислещи съмишленици и публикации и са по-склонни да отхвърлят различното. Затова учените смятат, че е важно в потока от информация на потребителите да има и публикации, които може да са разнообразни и не само да отговарят на интересите им.

Въпросът ще е да се постигне баланс между разнопосочните мнения. Ако те са твърде много, потребителите може да се объркат или просто да се откажат от социалната мрежа – нещо, което компаниите няма да искат и съответно може да не позволят подобни алгоритми.

Един подход може да бъде показването на различните гледни точки в случаи на по-големи събития със сериозен обществен отзвук. Друга възможност е да не се показват напълно противоположни тези, а по-балансирани, които да покажат на хората, че има и други гледни точки.

Учените, които работят по алгоритъма, споделят, че предстои именно намирането на подходящ баланс. Това няма да е лесно и може дори да се окаже, че в не малка степен е доста индивидуално – хората биха реагирали по различен начин според това кога и как възгледите им биват предизвиквани.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име