Intrigi.bg Актуално „София трябва да бъде унищожена“: 80 години от бомбардировките над столицата

„София трябва да бъде унищожена“: 80 години от бомбардировките над столицата

127
0

Hа 10 януари София и България отбелязват 80 години от англо-американските бомбардировки над столицата. През 1944 година разрушени са множество цивилни и жилищни сгради. Избити са невинни жени и деца.

„София трябва да бъде унищожена, а в развалините и да се сеят картофи“, казва тогавашният и даван до ден днешен за пример министър-председател на Англия Уинстън Чърчил.

80 години от: София трябва да бъде унищожена, а в развалините и да се сеят  картофи

И небето над столицата почернява от западни бомбардировачи, които изхвърлят тонове смъртоносно желязо над града.

Преди 80 години започват бомбардировките над София - Вестник ЗЕМЯ

Разрушени в София са 12 657 граждански, обществени и жилищни сгради. Увредените в една или друга степен са в пъти повече. Сред тях е и Народното събрание. Военни обекти, които са се намирали извън пределите на града, не са били цел на бомбардировките.

Преди 80 години в София е било страшно!

Убити са 931 столичани, а ранени – 1025. Частично или напълно разрушени и опожарени са 12 567 жилищни, промишлени и обществени сгради, сред които и тези на Министерския съвет, Народното събрание, БАН, Светия Синод, Археологическия музей, Държавната печатница, католическата катедрала „Свети Йосиф“, Народния театър, Столичната библиотека, в която изгарят 40 000 книги, Етнографския музей, Софийската синагога, църквата „Свети Спас“, двореца „Врана“ и др.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име