Intrigi.bg Булевард София се затваря, за да се опазят животът и здравето на хората

София се затваря, за да се опазят животът и здравето на хората

258
0

За съжаление, днес хиляди граждани на София тръгнаха да пътуват за Великденските празници в провинцията. София в момента е градът с най-голям брой заразени с COVID-19 и пътуването до роднини и приятели е безотговорно и опасно. Целта на въведената забрана по предложение на Националния оперативен щаб е да спре разпространението на вируса и да опази животът и здравето на много хора в страната”. Това написа във  Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като стана ясно, че София се затваря.

Тя напомня, че от тази нощ се спира влизането и излизането с автомобили от София.

Изключение от забраната за пътуване ще се прави само за товарни превози, които трябва да докажат необходимостта от извършването на транспорт; автомобили на специален режим на движение; такива, които превозват граждани за лечение. В декларация трябва да се посочи лечебното заведение, в което ще се провежда лечението.

В столицата ще се допускат автомобили, превозващи медицински лица, които отиват на работа; коли на електроразпределителните дружества, ВиК операторите, кабелните и мобилните оператори и служебни автомобии, които превозват работници към местоработата им. В декларация трябва да се посочи фирмата и телефонът на управителя/ директора. Ако работник пътува с личен автомобил, също трябва да посочи фирмата и телефона за връзка.
Със заповед на министъра на здравеопазването се определя и времеви график за влизане или излизане по работа – сутрин между 6 и 8 ч. и вечер между 18 и 20 ч. Извън тези часове лични автомобили на работещи не могат да влизат и излизат от София, пише още Фандъкова.

И напомня, че декларациите, които се ползваха до момента, остават в сила, като в тях трябва да се допишат само фирмата и телефони за връзка с управителя.

Придвижването вътре на територията на Столичната община е свободно. Заповедта на министъра на здравеопазването е в сила до второ нареждане, подчертава столичният кмет.

„Над 5 хиляди са върнати от полицаите. Игра на котка и мишка. „Отивам да си сложа зелето“ или не знам още какви глупости са чули полицаите“, каза той.

„София  е специфичен мегаполис и голяма част от хората пътуват по 30-40 км. и идеята ни беше да не ги затрудняваме. Аз съм изключително разочарован от отношението на гражданите към полицията, защото когато се грижим да тяхното здраве и сигурност, те се гаврят с нас“,  отсече той.

Маринов каза, че са пренасочени още полицейски сили в ромските квартали „Факултета“ и „Филиповци“, защото има напрежение там.

„Имам информация за струпване на хора, за готвени протести, следим тази информация и имаме готовност“, обясни министърът.

„Ако и тези мерки не сработят, ще бъдат наложени и по-строги“, категоричен е той.

Маринов увери, че са взети мерки за обиколните пътища за излизане от столицата, които много хора използваха в четвъртък, за да избегнат КПП-тата.

„Има законова възможност армията да се включи, но изчакваме, защото полицаите работят в рискова среда – вече има 30 положителни проби, и ако много полицаи бъдат поставени под карантина, да имаме този резерв от армията“, каза още Маринов.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име