Intrigi.bg Крими Софийският районен съд обяви за незаконен и ареста на Владислав Горанов

Софийският районен съд обяви за незаконен и ареста на Владислав Горанов

113
0

Бившият министър на финансите Владислав Горанов е бил незаконосъобразно задържан от полицията за 24 часа, реши Софийският районен съд, съобщава „Сега“.

Главна дирекция „Национална полиция“ е осъдена да плати на Горанов 490 лева, представляващи разноски по делото, от които 480 лева за адвокатско възнаграждение и 10 лева за внесена държавна такса. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – София.

От него става известно, че арестът е осъществен след сигнал на гражданско движение БОЕЦ до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Той касае разказите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, че е бил изнудван да плаща 20% от печалбата си на Горанов и бившия премиер Бойко Борисов срещу прокарването на поправка в Закон за хазарта, която да му позволи да плаща по-малки такси.

В периода от 23 декември 2021 г. до 7 март 2022 г. са били снети сведения от общо двадесет и двама души, сред които и Владислав Горанов. На 17 март е бил разпитан и премиерът Кирил Петков за получен доклад от министерство на финансите за дейността на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“ и Дирекция “Национален фонд“ при Министерството на финансите. На същия ден за времето от 20.30 ч. до 23.10 ч. при условията на неотложност било извършено претърсване в жилището на Горанов. Там е била издадена и заповедта за задържането му.

„Съгласно решение на Европейския съд за правата на човека не е достатъчно заповедта за задържане да съдържа само позоваване на разпоредби, без посочване на специфични обстоятелства или действия на задържаното лице, дали повод на органа да прибегне до задържане“, аргументира се съдия Яна Димитрова от СРС. Тя уточнява, че в случая не става ясно, нито от материалите по преписката, нито се е изяснило в хода на съдебното заседание, дали и по какъв начин административният орган е имал данни за извършено от жалбоподателя престъпление, доколкото и пред съда такива не са били представени, заради което задържането безспорно е извършено в нарушение на закона.

„Вследствие от това съдът намира за необходимо да напомни утвърденото в правоприлагането положение, че ограничаването на основно прогласено в Конституцията и в редица международни актове право – правото на свободно придвижване, не може да почива на предполагаеми, непосочени причини, останали недоказани и в рамките на настоящото производство“, пише в решението.

Освен това съдът намира за произволни твърденията, че задържането е съобразено с личността на задържания и възможността за оказване от негова страна на въздействие върху евентуалните свидетели, които ще бъдат разпитани в хода на наказателното производство.

„В случая се касае за неосъждано лице , за което няма данни да е криминално регистрано или да има други регистрирани противоправни прояви, за да бъде “профилактирано“, чрез задържане“, смята съдията.

На 14 април Софийският районен съд реши, че арестът на бившия премиер Бойко Борисов като част от същото разследване е незаконен и осъди Министерството на вътрешните работи (МВР) да плати 300 лева разноски за адвокат.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име