Intrigi.bg Политика „Сова Харис“: Ниска избирателна активност ще е в полза на БСП и...

„Сова Харис“: Ниска избирателна активност ще е в полза на БСП и ДПС, а висока на ГЕРБ

856
0

По-ниската избирателна активност ще облагодетелства партиите, при които наблюдаваме по-висока мобилизация на ядрата от твърди симпатизанти – БСП и ДПС. По-високата избирателна активност ще бъде по-благоприятна за партиите с по-голяма електорална периферия – в сегашния случай ГЕРБ и другите кандидати за преодоляване на изборната бариера.

Това показват данните от последното социологическо проучване на „Сова Харис“. Според тях малко над 47% от гласоподавателите заявяват, че със сигурност ще гласуват и са сигурни в своя избор, но реално до урните ще отидат около 33%.

Кой ще спечели вота зависи от това, коя от сюжетни линии, заложени в кампаниите на двете водещи партии, ще надделее пред избирателите, смятат социолозите. Темата с имотите на властта не стихва. Оставката на земеделския министър ще даде нов импулс точно във финалната фаза на надпреварата. От резултатите виждаме, че значителна част от избирателите проявяват изострена чувствителност по имотния въпрос, като не са малко тези, които са склонни дори да променят избора си. Предизвиканите оставки играят ролята на буфер, но не успяват да възстановят доверието на част от периферния електорат на управляващата партия.

.

Резултатите, които са регистрирани, показват паритет между двете водещи политически сили ГЕРБ и БСП. Минимален превес от 0,8% имат управляващите. Тази разлика е в рамките на допустимата статистическа грешка, така че въпросът за крайния победител продължава да бъде отворен.

Според данните от изследването, третата партия след БСП и ГЕРБ със сигурно присъствие в следващия Европарламент е ДПС. Партия „Воля“ има реални шансове да заеме позицията на четвърта политическа сила.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име