Intrigi.bg Актуално Сняг и лед идат с ураган от Солун

Сняг и лед идат с ураган от Солун

138
0

Бурни ветрове, виелици, снеговалежи, паднали дървета и стълбове, скъсани жици и спрял ток… Това са очакваните резултати от средиземноморския циклон, който вчера нахлу откъм Солун, а в събота и неделя ще премине през Балканския полуостров, включително и през голяма част от територията на нашата страна, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Червен код за обилни снеговалежи е обявен за 6 области – Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. Там се очаква да се образува снежна покривка над 30 см и вятърът ще бъде от силен до бурен. Възможно е по пътищата в тези области, както и по проходите в Стара планина, да се образуват поледици и преспи, които застрашават безопасното преминаване на автомобили и камиони.

Оранжев код за снеговалежи, при които се очаква покривка от 10-15 сантиметра, е обявен за почти всички други области с изключение на отделни части от Югоизточна България. Вятърът навсякъде там ще е силен и въпреки, че температурите няма да са под нула градуса, студът ще се усеща по-силно. Също по високите части са възможни заледявания и снегонавявяния. Вятърът в Североизточните райони ще е от север и с него ще нахлува студ.

Прогноза с жълт код е дадена за Бургаска, Ямболска, части от Хасковска, Старозагорска и Пловдивска област, както и в изолирани райони от Благоевградска и Видинска област. Прогнозите там са за валежи предимно от дъжд, като в събота през деня там ще духа топъл югозападен вятър, температурите ще достигат до 10-17 градуса, възможна е и гръмотевична дейност.

В неделя навсякъде ще остане много ветровито и температурите ще паднат под нулата. Нощните температури ще се понижат на места в котловините до минус 8 – минус 10 градуса, а дневните ще са между минус 1 и плюс 4, само в югоизточните райони няма да падат под плюс 5-6 градуса. До края на неделния ден валежите от запад на изток постепенно ще спират, като най-късно вечерта това ще стане в Североизточна България, където се очаква виелиците ще продължат до понеделник сутринта. По проходите в Източна Стара планина ще има навявания и преспи.

Чак в понеделник вятърът ще отслабне, когато се очаква и променлива облачност и дори на много места слънцето да се покаже.

В София

Дъждът се обръща на сняг по обяд

В София, Софийското поле и планините около него се очаква снеговалежът да е обилен в обедните часове в събота. Дотогава преваляванията ще са предимно от дъжд и мокър сняг. До вечерта на същия ден снежната покривка ще достигне максимално 15 см, като в райони на Витоша, където вече имаше снеговалежи, покривката може да достигне до 20-25 сантиметра.

Вятърът се очаква да е умерен до силен. Температурите – около нула до плюс 4 градуса. В неделя следобед прогнозата е, че валежите ще намаляват и спират, като следобед на места е възможно да се усмихне и слънчице. Денят обаче ще е студен с температури от – 3 до плюс 2 градуса, а вятърът ще продължи да духа до понеделник.

Съветите на Енерго-про

Избягвайте минавания до електропроводи

Електроразпределение – Север обръща внимание за предпазливо използване на електроуреди при евентуални смущения в електрозахранването.

– Важно е да бъдат изключени от контакта тези от тях, чието използване не е належащо, за да не се отразят евентуални смущения по мрежатa върху тяхната работа.

– На открито минаването в близост до въздушни електропроводни линии при силни ветрове или под натежали от лед електропроводи е необходимо да се избягва, за да се предотвратят инциденти в случай че, природните стихии нарушат целостта им. Припомняме, че безопасното разстояние, при което няма опасност от попадане под напрежение при електропроводи 20 kV, е минимум 8 метра.

– Заредете по възможност мобилните си апарати.

– Избягвайте включването на мощни консуматори на електроенергия, ако не е належащо

– Осигурете си резервен източник за готвене или затопляне на храна – самостоятелен газов котлон, който не е свързан към централна газова система за използване при непредотвратима поради форсмажорни обстоятелства авария по мрежата.

– Не прибягвайте до дейности по ремонт на електрически уреди или работа по ел. инсталацията във вашия дом, докато обстановката се успокои.

– Изключете електроуредите или спуснете централния предпазител, за да предпазите от токови удари.

Агенция „пътна инфраструктура”: Снегорините готови да тръгнат по пътищата

Очакват се заледявания

Шофьорите, на които в следващите дни им предстои пътуване, да тръгват с подготвени за зимни условия автомобили, предупредиха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

През почивните дни водачите да шофират с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства с летни и изтрити гуми, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, напомниха от АПИ.

Областните пътни управления следят прогнозите по райони и заедно с пътноподдържащите фирми ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където температурите са по-ниски и има предпоставки за заледявания особено рано сутрин.

Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20.

Съветите на КАТ

Карайте без рискови маневри при снеговалеж, мъгла и лоша видимост

– При прогноза за валежи и минусови температури, сменете летните гуми със зимни. Носете и вериги за сняг в автомобила при пътувания в планински райони.

– Сменете течността в казанчето за измиване на стъклата с незамръзваща. Проверете перата на чистачките и антифриза!

– При шофиране се съобразявайте с атмосферните и пътните условия. Не предприемайте рискови маневри при намалена и ограничена видимост от мъгла, валежи от дъжд или сняг.

– Ако попаднете в аквапланинг, отпуснете газта, не се опитвайте да спрете и не променяйте посоката на движение!

– На дълъг път потегляйте подготвени със зареден догоре резервоар и с топли дрехи. Носете зарядно устройство за телефона от автомобила. Информирайте се за състоянието на пътищата!

6 общини вече преживяха усложнена зимна обстановка

В Шуменско предупреждения за ново бедствие

Цветелина Георгиева,
Труд news, Шумен

Шест общини в област Шумен отново се готвят да посрещнат усложнена зимна обстановка, след като бяха в бедствено положение за три дни /от 19 до 21 ноември/. В десетки населени места на Нови пазар, Никола Козлево, Каолиново, Каспичан, Венец и Хитрино нямаше ток, вода, а пътищата бяха пълни със закъсали автомобили. Бедствието отмени и учебни занятия. В петък община Нови пазар беше сред първите, която отправи предупреждение за опасност в региона, която се очаква в съботния ден. “Прогнозата е за значителни валежи, които привечер ще преминат в сняг с количества до 30-40 mm. Силен вятър с пориви до 20-24 m/s. Образуване на снежна покривка, преспи и навявания”, алармират от кметството, което е посочило телефони за връзка с полиция, пожарна и община.

През седмицата заседава и щабът за зимна готовност в община Шумен. Фирма Автомагистрали “Черно море”, която поддържа общинската пътна мрежа, има в готовност 47 снегопочистващи машини, 5 челни товарача и 16 снегорина за селата. Закупени са 1000 тона сол и 50 тона калциев хлорид за обработка против заледяване.

В готовност да приюти хора е и Центърът за временно настаняване на ул. “Шуменска комуна” №22 в Шумен, който разполага с 5 стаи.

25 машини посрещат първия сняг във Велико Търново

Създадена е организация и за снегопочистването в населените места

Вeселина Георгиева,
Труд news, Велико Търново

Велико Търново е в готовност за посрещане и реакция за очакваните снеговалежи през уикенда. 25 са машините, осигурени от снегопочистващата фирма, с която Общината има сключен договор за зимна поддръжка на уличната мрежа в града.

Подготвената техника включва снегорини, комбинирани машини, камиони за разпръскване на пясък и инертни материали, фадроми, самосвали за извозване на сняг. Осигурени допълнително са и малогабаритни снегорини.

1500 тона са инертните материали в наличност – 500 тона пясък и 1000 тона промишлена сол. Предстои доставка на още 500 тона пясък.

114 км. е уличната мрежа във Велико Търново. 49 км. от тях са главните транспортни улици. При снеговалеж проходимостта им трябва да е осигурена в рамките на два часа.

Снегопочистването в населените места от общината бе обсъдено на работна среща между заместник-кмета проф. Георги Камарашев, кметовете и кметските наместници. До края на настоящата седмица ще бъде организирано заявяването и транспортирането на инертните материали. Осигурени са и достатъчно средства за гориво за тези населени места, където кметствата чистят със собствени машини.

В готовност с техника и инертни материали е и фирмата, която чисти общинските пътища – четвъртокласната мрежа.

Пътищата от първи, втори и трети клас са част от републиканската мрежа – зимната им поддръжка е отговорност на структурите на АПИ.

64 машини излизат по пътищата във Варненско 

Искат повече почистваща техника за общините Аксаково, Суворово, Вълчи дол и Провадия

Камиони и автомобили заседнаха в района на Баир баши на пътя от Аксаково за Кичево, когато Варненско бе връхлетяно от урагана „Фредерик” миналия уикенд.

Даниела Фархи,
Труд news, Варна

64 машини са в готовност да чистят снега по републиканската пътна мрежа във Варненско. Това съобщи директорът на Областното пътно управление Явор Пасев на заседание на областния щаб за защита при бедствия и аварии, който бе свикан и заради предстоящото ново влошаване на времето. Миналия уикенд, когато регионът бе връхлетян от урагана “Фредерик”, АМ “Хемус” са чистили 3 машини, а по останалите шосета са работили 20, отчете Пасев. Като критичен участък той определи Баир Баши. По този участък от шосето от Аксаково към Кичево и Добрич се образуват големи преспи и закъсват тирове и коли. Там все още не са монтирани снегозащитни съоръжения и затова от ОПУ настояха при усложняване на обстановката полицията да спира камионите, за да не стават задръствания, които пречат и на снегорините. За монтиране на такива съоръжения настоя преди дни и кметът на Добрич Йордан Йорданов, който заяви, че ще инициира среща по темата с колегата си от Варна и депутати от двата региона.

За тази зима ОПУ-Варна ще изиска повече почистващи машини за общините Аксаково, Суворово, Вълчи дол и Провадия. С такива разполагат всички общини в региона, но на заседанието стана ясно, че Бяла, Ветрино и Суворово още нямат сключени договори с фирми за зимна поддръжка на пътищата. В община Варна договори има за район “Аспарухово” и селата Константиново и Звездица. За останалите 4 района предстои да бъде обявена обществена поръчка. Все още не са извозени трупите от падналите миналата седмица дървета. 30 безработни са ангажирани чрез Бюрото по труда да помагат на служителите от “Чистота”, за да успеят да приберат навреме тоновете опадали листа, които създават риск от задръстване на канализацията. Малките общини пък се оплакаха от проблеми с комуникацията с Енерго-Про.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име