Intrigi.bg Куриози Смъртна присъда за кило канабис – страната с най-тежки наркозакони

Смъртна присъда за кило канабис – страната с най-тежки наркозакони

193
0

На фона на протести и нарастващ международен натиск, тази седмица Сингапур извърши поредна екзекуция на осъден по обвинение в разпространение на наркотици.

46-годишният Тангараджу Супиах бе обесен в сряда заради подбудителство към трафик на малко повече от 1 кг канабис през 2013 г. Количеството, което е два пъти повече от прага за смъртно наказание в азиатския град-държава.

Сингапур се явява една от страните с най-тежки закони по отношение престъпления свързани с наркотици и също така е сред общо 35-те държави в света, които налагат най-сериозното възможно наказание за подобни обвинения.

За последните 12 месеца там са екзекутирани общо 12 души, като Супиах е последният от тях.

По неговия случай отношение взеха редица международни правозащитни организации, които отправиха сериозни критики към сингапурската правосъдна система. Amnesty International определя екзекуцията като „незаконна“ и „произволна съгласно международното право.“

Неговата присъда се основава най-вече върху собствените му показания по време на полицейски разпит, осъществен без присъствието на адвокат или преводач на тамилски език, както и върху свидетелствата на двама обвиняеми, действали като куриери.

Те го свързват с мобилен телефон, за който Супиах твърди, че загубил по-рано и с друг, за който твърди, че никога не е притежавал. 

Осъдените трафиканти в Сингапур, които могат да докажат, че са били само куриери, могат да избегнат смъртното наказание. Притежаването и консумацията на наркотици водят до по-леки наказания като затвор и глоби.

При последното обжалване на Супиах съдията се съгласява с прокурорите, че обвиняемият е бил отговорен за координирането на доставката, макар и да не е заловен с нея. За съда това е предостатъчно за издаване на смъртна присъда.

„В държави, които все още не са премахнали това наказание, международните стандарти изискват смъртното наказание да се налага само когато вината на обвинения се основава на ясни и убедителни доказателства, неоставящи място за алтернативно тълкуване на факти – и след съдебни процедури, който осигуряват провеждане на справедлив процес“, твърдят от Amnesty International.

Друг проблем в случая е, че правосъдната система слага под един общ знаменател канабисът с далеч по-тежки наркотици като кокаин, хероин или кетамин.

Например миналата година за притежание на няколко грама хероин бе екзекутиран мъж с интелектуално увреждане.

Според местните власти смъртното наказание е „съществен компонент“ от един многостранен подход, който е „ефективен за поддържане на безопасността и сигурността на Сингапур“.

За критиците на тази политика обаче мярката засяга най-вече нискоразредни престъпници или хора със спорна вина, като в същото време не постига резултати в борбата с организираната престъпност и трафика на наркотици.

„Наказателните политики на Сингапур не само, че не успяват да се справят с употребата и разпространението на наркотици в страната, но също така не предлагат и ефективна защита от щетите за здравето, свързани с тях“, смята Минг Ю На, заместник регионалния директор на Amnesty за Югоизточна Азия.

Нейната констатация идва на фона на тревожна статистика за 2022 г., според която в световен мащаб нараства броя на екзекуциите за престъпления, свързани с наркотици. Данни на международната неправителствена организация към ООН Harm Reduction International (HRI) показва, че за изминалите 12 месеца са екзекутирани общо 285 души – повече от два пъти в сравнение с 2021 г. и над 10 пъти повече в сравнение с 2020 г.

Броят на смъртните присъди, издадени на лица, признати за виновни в наркопрестъпления, също се е увеличил, се казва в доклада на HRI. Става въпрос за най-малко 303 нови присъди в 18 държави. Това е с 28% повече, отколкото през 2021 г.

Към момента има над 3700 души, които са осъдени на смърт по света заради престъпления, свързани с наркотици.

„Тази цифра вероятно отразява само процент от всички екзекуции“, пишат от HRI в своя доклад, където се отбелязва потайността на смъртното наказание в страните като Китай, Виетнам и Северна Корея.

ова се случва в остър контраст с обща тенденция за отказване от смъртното наказание.

Последният случай е в Малайзия, където местният парламент наскоро прие закони за реформа. На първо време те премахват смъртната присъда за общо 19 престъпления, като очакванията са скоро да бъде наложена окончателна отмяна.

За Глобалната комисия по политиката в областта на наркотиците прилагането на възможно най-тежката присъда в такива случаи не отговаря на дефиницията за „най-тежко престъпление“ според Международния пакт за граждански и политически права, приет от ООН, и следователно представлява нарушение на международните закони за правата на човека.

„Докато все повече държави премахват смъртното наказание, използването му за престъпления, свързани с наркотици, върви в значително различна посока, което влияе върху вероятността за неговото премахване“, заключава доклада на HRI.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име