Intrigi.bg Политика Следват арести. Кои са в списъка?

Следват арести. Кои са в списъка?

286
0

Искането за сваляне имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е само интродукция към това, което предстои. Следващата крачка е неговото задържане. Това щяло да стане веднага, щом бъде гласувано свалянето на депутатския му имунитет или ако той сам се откаже от него. БСП, ДПС, ИТН и „Възраждане“ вече са готови да гласуват за свалянето на имунитета.

Някои от тях го обявиха публично. Знаково в това отношение бе емоционалното изказване на Мустафа Карадайъ, че първите две коалиции – ГЕРБ-СДС не трябва да съставят редовно правителство. Няма да се спирам на определенията и прилагателните които Карадайъ употреби – остават за негова сметка и в това ще се убеди сам скоро. Оцеляването му на поста е временно и не зависи от него.

Накратко:

Освен арест за Борисов, се готвят обвинения и задържания на министри от неговите три кабинета. От енергетиката, през милионите в магистралите до Руски/Турски поток.

Няма да бъдат подминати вършалите в МВР и службите.

Важни фигури в ГЕРБ вече са дали знаци, че са готови да свидетелстват срещу своя лидер, за да спасяват себе си.

В ГЕРБ са наясно за кои хора става дума.

Ще бъдат ударени и лица от приятелския кръг на Борисов, заради съмнителни сделки, обществени поръчки, пране на пари, неясен произход на милиони в чужди банки и скъпарски имоти.

Ще бъдат повдигнати обвинения и на политици, които досега са се считали и все още са считани за недосегаеми.

Вторият етап от тази прокурорска офанзива ще засегне близкият кръг около президента Радев.

Откъде знаем всичко това? От източници в прокуратурата, МВР, службите и парламента.

Разполагаме и с имена на някои от тези, които ще се окажат с обвинения и ще поемат към арестите, но не е редно да ги назоваваме, защото ситуацията се променя с часове.

Този път задаващите се действия не са по решение или хрумване на главния прокурор, президентството или на кукловоди от задкулисието. Самото задкулисие е на мушката.

Което е знак за всеки интелигентен човек да се замисли за взаимодействията с партньорските държави в НАТО, ЕС и техните служби.

***

Многохиляден протест срещу действията на президента Радев имаше снощи пред сградата на „Дондуков“ 2, който премина в шествие. Май се завръща духът от 2020 г.

***

Тази сутрин пред Народното събрание се събра рехава агитка, която защитаваше Румен Радев и искаше затвор за „военнолубците“, „националните предатели“ и тези, които ни вкарвали чрез НАТО във война с Русия. Жалък опит, авно е било малко времето за подготовка. Сред протестиращите е имало около двайсетина цивилни служители от ДАНС (информацията ни споделиха служители от агенцията). Имаше и някакъв поп (неясно дали бе автентичен), който анатемосваше желаещите промяна партии и политици.

***

Родената в Киев Голда Меир, считана за един от най-успешните премиери и политици на Израел, казва в едно интервю: „Светът е жесток, егоистичен и груб. Той не забелязва страданието на малките народи. Дори най-просветените правителства, демокрациите, ръководени от достойни хора, представляващи достойни хора, не са твърде склонни да мислят за проблема със справедливостта в международните отношения. Не винаги можем да приемем съветите им и затова трябва да имаме смелостта да погледнем реалистично на нещата и да действаме, както инстинктът за самосъхранение ни казва.“

***

Когато се сблъскат дългът и личният интерес и желания, дългът винаги трябва да е на първо място. Нещо, което ни завещаха лудите глави от Възраждането и българската национална революция.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име