Intrigi.bg Куриози Скрити съкровища: Метеорит подпира врата, Фаберже спасен от скрап

Скрити съкровища: Метеорит подпира врата, Фаберже спасен от скрап

656
0

Има такива щастливци, които се оказват неочаквано богати след покупката на някоя вещ от дворна разпродажба или от битака. “Пазар на бълхите” има във всеки по-голям град, в някои държави тези места са туристическа атракция. Ловците на изгодни сделки знаят, че там може да се намери всичко, включително някое скрито съкровище с неугледен вид. Такъв джакпот може да ви кацне на рамото и от отдавна забравените бабини сандъци по тавани и мазета.

Хората смятат, че намерените, наследени или купени за жълти стотинки вещи са безполезни, докато всъщност струват милиони – като пръстен от дворна разпродажба, който се оказал на стойност 700 хил. долара, или картина за 4 долара, в която намерили копие на Декларацията за независимост, оценена на 2,42 млн. долара.

Онлайн изданието “Дейли мейл” е събрало няколко такива шокиращи истории, които ще накарат млади и стари да разровят семейните “съкровищници”. Може би вече сте милионер, а дори не подозирате!

Шедьовър в кухнята

Във Франция жена, която преглеждала вещите си, преди да се премести в друго жилище, открила в кухнята си малка картина от 13-и век, подписана от флорентинския художник Чимабуе, известен още като Бенвенуто ди Джузепе. Той е последният велик художник, рисуващ във византийски стил, който доминира в Италия през средните векове. Автор е и на мозайки. Открива Джото за света на изкуството. Негови творби има в Лувъра и Уфици. И така намерената в кухнята картина била оценена между 4 милиона и 6,6 милиона долара.

Полезният Едмор 

Този удивителен метеорит бил използван за подпиране на вратата от човек в Мичиган, който си купил къща там. Още при покупката му казали, че камъкът е метеорит, но той не направил нищо по въпроса. Тридесет години по-късно все пак се свързал с професор, който потвърдил, че парчето наистина е метеорит. Наречен е Едмор и се смята, че струва 100 милиона долара.

От 30 – 300 хиляди лири

Някакъв човек купил картина, която е само с размерите на пощенска картичка, на търг в Кентърбъри в началото на 2000-те само за 30 паунда. Той бил шокиран да открие, че се е сдобил с оригинално произведение от британския художник Джон Констабъл на стойност 314 000 паунда, съобщи BBC.

Диамант, а не стъкло

Пищен пръстен, за който никой не подозирал, че е диамантен, бил купен през 80-те години на миналия век за 10 паунда от подвижна сергия в Западен Лондон. В продължение на повече от 30 години собственикът му смятал, че пръстенът е евтина имитация, докато накрая разбрал, че струва зашеметяващите 477 000 британски лири.

Да намериш Декларацията за независимост

Мъж във Филаделфия купил картина на битпазар през 1989 г. за 4 долара. Когато се прибрал вкъщи, той намерил копие от Декларацията за независимост, пъхнато между картината и рамката. Известно е, че само 23 копия все още съществуват в САЩ. Находката струва 2,42 милиона долара.

Компютър-ветеран

Жена дала стар компютър на Apple в център за рециклиране в Силициевата долина през 2015 г. Установено е, че това е един от 200-те компютри на Apple I, създадени от Стив Джобс, Стив Возняк и Рон Уейн през 1976 г. Смята се, че струва 200 000 долара.

Одеялцето на баба

Беден човек от Калифорния на име Лорен Крицер наследил доста вехто одеяло след смъртта на баба си. Никой в семейството не го искал. По-късно се установило, че това е одеяло от Наваро от 1800-те години. То било оценено на стойност 1,5 милиона долара поради редкия си текстил.

Изчезналото яйце на Фаберже

Изкупвач на метален скрап в САЩ купил яйце с часовник, изработено от злато, за 14 000 долара на улична разпродажба на антики, надявайки се да го стопи и продаде на части. Той обаче заподозрял, че яйцето струва повече и го оставил в кухнята си. Започнал да търси в интернет и прочел статия със снимка на неговото яйце, която била озаглавена: “Дали това яйце за 33 млн. долара не стои на вашата полица?”

Мъжът разбрал, че става дума за великденските яйца на Фаберже, изработени за руската царска фамилия. Яйцето е трето от общо 56 такива бижута, изработени от Карл Фаберже за руското императорско семейство. През 1887 г. цар Александър III го подарява за Великден на съпругата си Мария Фьодоровна. За последен път е показвано публично през 1902 г. Споменава се през 1922 г., когато болшевиките продават съкровища, за да имат пари за трактори.

Били Хлапето на портрет

Мъж от Фремонт, Калифорния, купил снимка от 1878 г. за 2 долара в антикварен магазин през 2015 г. Оказало се, че тя показва скандалния крадец Били Хлапето и членове на бандата в окръг Линкълн, които играят крикет. Смята се, че стойността на снимката може да достигне 5 милиона долара.

Перла вместо котва

Рибар донесъл вкъщи нещо, което смятал за голям камък, след като успял да закотви кораба си към него по време на буря във Филипините през 2006 г. Десет години по-късно, през 2016 г., той разбира, че това всъщност е гигантска мида. 34-килограмовата перла струва 100 милиона долара.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име