Intrigi.bg Политика Скандал! Прекратиха комисията в НС за „Нотариуса“

Скандал! Прекратиха комисията в НС за „Нотариуса“

101
0

Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса прекрати заседанието си. Причината е неявяването на административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова за изслушване.

 „Съгласно конституционно регламентираното разделение на властите, изричното решение на Конституционния съд от 2017 г., както и законовите разпоредби, намирам явяването ми пред Временната парламентарна комисия за неподходящо, поради което се налага учтиво да отклоня поканата“.

Председателят на комисията Никола Минчев заяви, че не намира за основателно отклоняването на поканата от страна на Кирилова. „Личното ми мнение е доста странно някои да счита, че може да достигне до българското общество през медиите, но това да дава основание за отказ да го направи през българските граждани“, посочи той.

По думите му, важността на законодателната власт налага уважение, което се изразява чрез присъствие и предоставяне на своевременна информация.

Поради отсъствието на Кирилова „мисля, че няма смисъл да подлагаме на гласуване дневния ред“, каза Минчев.

„Не знам защо градският прокурор се изплащи и не дойде на изслушване. Не ядем прокурори. Аз имах около 9-10 въпроса към нея, на които исках да получа отговор“, заяви депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев. Той посочи, че Кирилова е била назначена по изключение, избягвайки конкурса. 

Според Мирослав Иванов от ПП-ДБ, Кирилова очевидно е целяла да саботира заседанието, тъй като е можела да съобщи много по-рано, че няма да се яви в четвъртък.

Депутатът Константин Бачийски предложи: „Ако е възможно пак да поканим г-жа Кирилова и да ѝ напомним този път чл. 80 от Конституцията, който казва, че длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни, т.е. е въпросът искам или не искам, те са длъжни да се явят и предоставят сведения и документи. Ако може в следващото писмо да подчертаете това нейно задължение. Да направим покана да се пробва за следващата седмица пак да я изслушаме“. 

С това заседанието беше прекратено.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име