Intrigi.bg Булевард Скандалът преди наградите „Грами“: какво става, когато жените „се покажат“

Скандалът преди наградите „Грами“: какво става, когато жените „се покажат“

568
1

Hаградите „Грами“ в неделя ще бъдат доминирани от звездни младежи – Ариана Гранде, Лизо, поп-гот детето чудо Били Айлиш но за пореден път вътрешни скандали ще помрачат връчването им, разказва в. „Вашингтон пост“.

Миналата седмица Звукозаписната академия (която връчва наградата) обяви, че главният ѝ изпълнителен директор Дебора Дуган е отстранена заради „формални обвинения в неподходящо поведение от страна на високопоставена жена в организацията“. Дуган бе назначена преди по-малко от шест месеца и бе първата жена, оглавила институцията.

Във вторник тя подаде 44-странична жалба в Комисията за равни възможности за труд, в което твърди, че е станала обект на полова дискриминация, сексуален тормоз и несправедливо заплащане. В нея се твърди още, че Академията е нарочила Дуган заради неин имейл към отдел „Човешки ресурси“, наричащ институцията „момчешки клуб“.

Дуган обвинява главния адвокат на организацията Джоел Кац, че я е тормозил сексуално. Тя също така твърди, че причината за уволнението на предшественика ѝ Нийл Портноу са обвинения в изнасилване. Самият Портноу разпространи изявление в сряда, в което „категорично“ отрече обвиненията.

Скандалът идва в момент, в който 63-годишната организация е критикувана и че не отдава дължимото на жените и на другите етноси, освен белия.

Кога започва всичко

Според Дуган имейлът, който е започнал всичко, е изпратен на 22 декември. В него тя описва „сериозните си притеснения“, простиращи се както от евентуални конфликти на интерес сред членовете на борда до нередности в гласуването за наградите.

Тя също така описва тормоза, в който обвинява Кац – по време на бизнес вечеря той многократно коментирал външния ѝ вид и опитал да я целуне, а при следващите им срещи продължи с коментарите. Мъжът отрича. Отговорът на „Човешки ресурси“ е бил, че „това са сериозни проблеми, които трябва да бъдат разследвани“. Три седмици по-късно Дуган е отстранена, според защитата ѝ – като отмъщение.

Според жалбата също така Академията е предала на пресата информация за отстраняването ѝ, въпреки уговорката да отговаря на въпроси с формулировката, че Дуган е в отпуск.

Обвиненията в „лошо поведение“ идват от бивша асистенка на предшественика на Дуган – Портноу. Началничката твърди, че е опитала да ѝ намери нова роля, след като станало ясно, че тя не може да се справи с изискванията на асистентското място. Според служителката обаче Дуган я е тормозила и това я е принудило да излезе в отпуск. Защитата на Дуган заяви миналата седмица, че „Когато няма 28-страничен договор и заплахи, които да ни спират да говорим, ще покажем какво се случва, когато „се покажеш“ в Звукозаписната академия“.

Жените да се покажат

Изразът „да се покажеш“ е препратка и към Портноу. През 2018 г. той коментира липсата на победителки онази година с думите: „жените с творчество в сърцата и душите си, които искат да бъдат музиканти, инженери, продуценти, да бъдат част от ръководното ниво на индустрията“ трябва „да се покажат“.

Този коментар не бе приет добре – сред номинираните тогава имаше звезди като Лорд и Лейди Гага, а почитателите на Бийонсе още бяха бесни, че албумът ѝ Lemonade загуби от „25“ на Адел.

Ариана Гранде
Ариана Гранде

Изпълнителният продуцент на наградите „Грами“ Кен Ерлих влоши нещата, когато коментира факта, че по време на церемонията жените не са имали толкова време за изпълненията си, колкото мъжете. „Става въпрос за избори“, каза той, отхвърляйки оплакването на Лорд, че са ѝ предложили само участие в обща изява, а на колегите ѝ мъже – отделни изпълнения. Ерлих влезе в конфликт и с Ариана Гранде миналата година – той твърдеше, че поради забавили се преговори между двете страни певицата е отказала да пее на церемонията. Тя обаче заяви, че той е „потискал креативността и себеизразяването ѝ“ и заради това е отказала. Тази година Ерлих ще продуцира шоуто за последен път.

Хип-хоп общността

Дуган твърди още, че липсата на етническо разнообразие в Академията е причина черни рап и хип-хоп звезди като Кание Уест, Кендрик Ламар и Бийонсе да бъдат пренебрегвани. Тя сочи, че системата за гласуване е „забулена в тайнственост“ и че някои от 12 000 членове на академията с право на глас „тласкат напред артисти, с които имат отношения“.

Спорът едва ли ще повлияе на церемонията в неделя – но със сигурност ще засегне бъдещето на академията. Жалбата може да доведе до медиация или до разследване на Комисията за равни възможности; ако това не се случи, Дуган може сама да заведе дело.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име