Intrigi.bg Актуално Скандалните разкрития за ”Хелп Карма” продължават

Скандалните разкрития за ”Хелп Карма” продължават

631
0

Собственикът на HelpKarma Константин Кръстев твърди, че медицинските специалисти, на които са качени снимки и информация за тях на сайта на фондацията са знаели за това. Оказва се, че само един от тях е знаел за съществуването на този ”Висш медицински съвет”, но никога не е участвал в негови обсъждания.

Това разкри бТВ във втората част на поредицата си посветена на Фондацията за набиране на дарения „Хелп Карма“.

Припомняме, че в предишната част на историята „главен герой“ бе Славчо Славчев, който се оказа, че е получавал баснословни суми като заплата и бонуси, а освен това е получил и кредит от фондацията. В днешния епизод основно думата е дадена на друг член на управляващите организацията в обществена полза – Ралица Енева.

Вите новите факти представени в разследване на журналиста Мариа Цънцарова и какво твърди Енева за начина на управление на Фондацията.

„Наистина искаме да мотивираме хората да събират при нас, защото мислим, че това е наистина, освен най-удобният и бързият, но и най-прозрачният начин“, казва Ралица Енева, член на УС на HelpKarma.

„Аз съм доктор по човешка молекулярна генетика. Работя в детската университетска клиника в Регенсбург, Германия. И съм дарител. Лично аз, от HelpKarma се разочаровах. Защото именно тази прозрачност, която се прокламира навсякъде, за мен, много ярко липсва“, казва обаче Антоанета Тончева, доктор в Детската университетска клиника в Регенсбург, Германия.

През 2017 г. HelpKarma е регистрирана като фондация в обществена ползва от Константин Кръстев. От тогава до сега през платформата на фондацията са събирани дарения за над 2600 каузи. 90% от тях – медицински. Според собственика на платформата през нея са дарени 21 милиона лева. А от тях 13 500 000 са достигнали до хората в нужда. 

„За нас най-важна е прозрачността и обратната връзка, т.е. дарявайки, ти да останеш удовлетворен от дарението, което правиш, да разбереш какво се случва с твоите средства. Ние верифицираме всяка една кампания много внимателно като за медицинските кампании, но и не само, при медицинските имаме медицински екип, който проверява всеки един документ, приложен“, казва Ралица Енева, член на УС на HelpKarma.

Доц. Боряна Аврамова е началник на Хематологичното отделение в Клиниката по детска клинична хематология и онкология в ИСУЛ. Разглеждайки каузите в платформата, тя открива, че пари е събирало и семейството на Рейън Иванов – пациент, който колегите й са лекували.

„Това е пациент на нашата клиника… Като разглеждах неговата кампания, ми направи впечатление, че там пише, че са изразходвани средства за неща и за времето, през което, например, той беше в нашата клиника, което категорично не отговаря на истината. (…) Всичко се финансира или от клиничната пътека, или от държавата по определени програми“, казва доц. Аврамова.

„Значи за Рей сме събрали 99 605 евро. Изплатено е и към медицински центрове, със сигурност… И за наеми сме плащали, и за изследвания, и за лечение, и за тестове, и за hospital stay, и за болници сме плащали, да, изплащали сме за най-различни нужди, като пак казвам, мога да изпратя допълнително в детайли“, коментира Ралица Енева, член на УС на HelpKarma.

За периода, в който Рей се е лекувал в ИСУЛ, в отчета в HelpKarma се вижда, че са изхарчени общо 26 500 евро или над 52 000 лева от даренията – за лечение и лекарства. В писмо до bTV началникът на клиниката, в която е лекувано детето, проф. Добрин Константинов заявява, че и лекарствата, и лечението са били безплатни. А лекарите не са назначавали  други процедури или медикаменти, които да се заплащат от семейството. В кампанията на детето разходи са отчетени 25 пъти. Дарителите виждат само какви суми са похарчени, но информация за какво точно, както и платежни документи – няма.

Ралица Енева заявява, че макар на платформата да пише, че е наличен „приложен документ“, „той няма как да бъде видян, това е защита на личните данни, не може всичките ни документи да са отключени, за всеки един, който влезе“.

А в отговор на въпроса: „Финансовите документи какъв е проблемът да бъдат достъпни?“, отговаря, че „това са си наши стандарти и наше решение“.

От платформата също така казват, че не преглеждат оригиналните финансови документи, а ги изискват само на снимка.  Един от разходите, който е отчетен по кампанията на детето Рей, е за проведено изследване – 1500 евро или 3000 лева.

„Ние го изпратихме за придружаващото му заболяване, което е епилепсия, го изпратихме в „Иван Рилски“ при една от най-добрите специалистки в тази област – доц. Димова, която му направи подробно ЕЕГ, видео ЕЕГ, уточни му терапията антиепилептичната, дадоха предложение, там, за лечение с колегите неврохирурзи. И за този период пише, че има платени там суми за видео АЕГ и т.н., което също не отговаря на истината“, казва доц. Аврамова от Хематологичното отделение в Клиниката по детска клинична хематология и онкология в ИСУЛ.

В кампанията на детето пише, че средствата, които се събират, са за лечение в Германия. А в отчета се виждат изплатени средства за самолетни билети, хотел и болничен престой – общо  24 250 евро или почти 50 000 лв. По закона за достъп до информация, от Здравната каса отчетоха пред нас, че Рей е имал три формуляра S2 за лечение в Германия. От касата са платили пари за самолетни билети и хотел, както и лечението, за което до този момент от германската болница са отчели документи на обща стойност почти 28 000 евро или над 55 000 лв.

На въпроса дали ако едно дете има формуляр S2 от Здравната каса, трябват ли му пари за самолетни билети и за хотели, Ралица Енева от HelpKarma казва, че „за нас е изключително важно, това го следим, между другото, колегите са много внимателни в това отношение“ и допълва, че в случая с Рей „имаше трудности и усложнения, доколкото помня“.

„В един етап може би имаше (формуляр S2), но наистина в момента аз не съм сигурна Рей имаше ли формуляр или нямаше, трябва да вляза… Ако майката е спестила, аз пак казвам, ние няма как за всяка една кампания, как освен това, което имаме като обратна връзка от самия създател“, казва Енева и допълва: „Ние не можем всеки ден да правим запитване към Здравна каса“.

Поискахме, но не получихме отчетните документи по кампанията на Рейън Иванов. От платформата ни увериха, че майка му ще разясни всичко в интервю. То така и не се състоя, защото се оказа, че връзка с нея няма.

„Контролът върху отчетността на парите е много слаб на тази платформа. На практика няма никаква… Тоест, те представят някакви данни за отчетност на средствата, които обаче, както се вижда, сигурно и в много други случаи не отговарят на истината. И това вече поражда така съмнения за други цели на тази платформа“, казва доц. Аврамова от ИСУЛ.

А за съжаление, детето Рей губи битката с левкемията. По кампанията му в ХК остават пари, събрани от дарители. След смъртта му майка му дарява почти 7000 евро от тях по друга кампания в платформата за лечението на млад мъж също болен от левкемия. А основната част от сумата – почти 17 000 евро или 34 000 лева, дарява за Радо – детето на Ралица Енева.

„Да, тя дари по кампанията на Радо, тя прецени, обади ми се лично по телефона и… Аз имах, така, един разговор с нея, дали е сигурна в това, да, тя наистина ме помоли да дари“, казва Енева.

Радо, детето на Ралица Енева, е болно от спинална мускулна атрофия и се лекува в Съединените щати. А призивът към дарителите в HelpKarma е да съберат 350 000 евро или 700 000 лв. 

„Първоначалният таргет беше сто хиляди евро, аз много добре си спомням. И парите се събраха някъде за около седем месеца – от декември 2017 г. до края на юни, началото на юли 2018 г. Няколко такива интервюта съм слушала, че сумата е преценена от 100 хиляди евро да стигне за медицинските нужди на детето и за помощни средства за около четири години. Ами, аз си поиграх да сметна по отчетените документи, защото ми беше интересно… Значи, над 108 хиляди евро са похарчени за около две години и десет месеца – по-малко от три години“, казва Антоанета Тончева, доктор в Детската университетска клиника в Регенсбург, Германия.

„Аз съм планирала и не знам какво точно ме връщате да съм казала, но средствата, които съм си изхарчила по кампанията за Радо, са си по нуждите за Радо. Правейки този план, съм залагала към най-най-спешните нужди. След като съм получила подкрепа, разбира се, съм си позволила и съм помечтала детето ми да получава абсолютно адекватни неща, от които има нужда“, коментира Ралица Енева.

„Преди няколко месеца отворих кампанията и видях, че таргетът е променен вече на 350 хиляди евро. Само че детето се лекува по експериментална програма, клинично проучване в САЩ, в Ню Йорк. Аз съм убедена, че лечението и всички тестове и медицински изследвания, като част от това проучване за това детенце, са безплатни“, казва д-р Тончева.

Ралица Енева твърди, че болницата не поема разходите за пътуването и престоя в Съединените щати, а само лечението. Драстичното увеличение на сумата, която събира, се наложило заради две операции, които предстоят.

„В тези средства сме включили дългосрочната визия и по-конкретното въпросните операции, за които ти казах, че едната е в рамките на приблизително 100 000 долара, за тазовата са нещо в рамките на 50-60 000 долара, което, разбира се, докато не получим оферта черно на бяло няма как да сме сигурни, но сме го заложили като цел в кампанията“, казва Енева.

А на въпроса дали не е ли редно първо да я има офертата и после да е заложена целта в кампанията, отговаря: „Ами не винаги е така, защото отивайки на лекар, както когато защитихме обхвата на кампанията, не бяхме насочени за това, че на Радо със сигурност му предстоят такива операции“.

Но някак си, така предварително поставена, тя не е проверена от медицинския екип.

„Ние сме много спокойни, че парите няма да бъдат изхарчени неправомерно. Това няма как да се случи по нито една кампания“, заявява Енева.

В писмо до bTV, собственикът на HelpKarma Константин Кръстев посочва, че най-късно до 2 месеца от стартирането на кампанията изискват задължително окончателна оферта за лечение. Но в случая на Ралица Енева правилото не важи. Пари за бъдещите операции на детето й се набират повече от година, става ясно от кампанията в платформата, без оферти. Също така никъде не е отбелязано, че първоначално набираната сумата е била 100 000 евро и кога е станала 350 000 евро.

„Според мен, трябва пред дарителите да бъде много ясно за терапията в САЩ. Защо детето продължава да бъде част от клинично проучване и докога ще бъде? Дарителите трябва да знаят. Защото истината е, че това лечение от април месец миналата година вече е достъпно и в България“, казва д-р Антоанета Тончева.

Ралица Енева е категорична, че тя също се е борила лечението да го има в България. Но детето й ще продължи да се лекува в Щатите.

„Има много опции, пак казвам, много е важен изборът на всеки един родител и на всяко едно семейство. Радо има своите лекари, своя път, по който ние сме поели“, каза Енева.

Питаме може ли да погледнем отчета, защото в сайта като отворя няма документи към нищо.

„Аз сега не мога да отварям и отключвам документи, в момента нали да правим отчет“, казва Енева и допълва, че „това е мое желание вече дали, със сигурност е нещо, което аз ще преценя дали да го отварям, кога да го отварям и… Ами точно в момента не, нямам желание“, заявява Енева.

Потвърждава, че последното пътуване на Радо до САЩ е било през юли, но на въпроса  кога е отчела документите, отговаря: „Аз дори не съм сигурна дали в момента все още всичко съм отчела, би трябвало всичко да съм отчела, но трябва да си вляза да видя в кампанията“.

„Да, пак казвам, ако по някаква причина не се отчете всичко, остава една наличност, която или се връща към кампанията, или трябва да се отчете по други нужди за него“, допълва Енева, обяснявайки, защо не е отчела документите от юли до октомври.

Ралица Енева ни показва единствено последните закупени билети за следващото пътуване на нея и сина й до Ню Йорк. В отчета и по нейната кампания няма описание на разходите, отчетни документи  също. В деня след интервюто с нея, имаме уговорка за интервю със собственика на платформата Константин Кръстев. Освен него, в офиса на фондацията ни посрещат всички служители, включително и счетоводителят – на живо от Пловдив, и снимачен екип, който документира срещата ни.

„Всеки един разход, всеки един разход има причина. Тоест, ако вие виждате транспортен разход, ако вие виждате настаняване, ако вие виждате… Самолетни билети… Вижте, Мария, това, което вас ви интересува е следното. Има ли някъде злоупотреба или няма злоупотреба? Аз ви казвам на 100%, на 100%, подписвам се, че няма никаква злоупотреба… Да, по-добре е да пише самолетен билет, ако не е самолетен билет. По-добре е, така че, от тука нататък, ако има самолетен билет, трябва да е самолетен билет, това е ясно. Ето аз това не съм го знаел“, казва Кръстев.

Коментарът му идва, след като отбелязваме, че „стана ясно, че в разходите от 7 хил. евро, примерно, Ралица може да си е включила самолетни билети, ама не помни“.

Ралица Енева отговаря, че „понякога са в общия разход, понякога са отделно“, а Константин Кръстев казва, че „на лечение никога няма да пише самолетен билет“.

Въпреки че в интервюто Ралица Енева пое ангажимент да ни предостави отчетни документи, не получихме такива.

„Аз се натъкнах на публикация в социалните мрежи миналата година, октомври месец, където госпожа Енева явно някой я беше обвинил, че демонстрира доста луксозен начин на живот и че не се лишава от нищо. Текат кампании за набиране на огромни средства… В същото време тя има частни пътувания, когато ходи в САЩ, аз съм я виждала да пътува до Маями. Или до Калифорния, което беше неотдавна. Защо тогава продължават да текат кампаниите за набиране на средства? На фона на това, че семейството очевидно може да си позволи два пъти другите две дечица да пътуват до Ню Йорк? Или да посещават постановки на Бродуей? За мен, това е наистина цинично и, така, размятане на някакъв начин на живот в лицето на дарителите и в лицето на всички други нуждаещи се, като паралелно с това фондацията, която е работодател на госпожа Енева, очевидно претендира за прозрачност?“, казва д-р Антоанета Тончева.

„Да, имам едно добро ниво (ти го каза) на лайфстайл. В никакъв случай не е нещо „УАУ“ … Защото аз наистина съм майка на 3 деца, жена, която се бори, оправна съм.  Затова съм се погрижила и детето ми да получава най-добрите грижи. Дала съм всичко, с което аз съм разполагала – финансов, личен, емоционален ресурс, заряд и капацитет.  Всеки в крайна сметка живее така, както успее да живее, на базата на това, което успява да сътвори, било то като работа, дейност, деца, това всеки си решава колко деца да има и как да живее според възможностите си“, казва Енева.

Отбелязваме, че хората, които даряват по кампанията ѝ, са лишили себе си от нещо.

„Те даряват за определени цели и пак казвам, актът на дарителство е доброволен. Човек решава дали да дари, кога да дари и за какво да дари …Тези, които са се лишили, пак казвам, са го решили и са го направили доброволно, за което изключително им благодаря“, отговаря Енева.

Ралица Енева е категорична, че всички лични пътувания ги покрива със собствени средства. 

„Не казвам, че някой трябва да живее на сол и вода, в никакъв случай. Казвам само, че когато си способен да си позволяваш екскурзии, пътувания, да се храниш в доста прилични ресторанти и заведения, тогава не е редно да набираш средства, благотворително, за нуждите на детето си. Ще лишиш себе си, но ще си покриеш нуждите на детето. Просто не е редно, не е морално най-малкото“, коментира д-р Тончева.

Освен по кампанията за сина си, Ралица Енева събира дарения и по още една кампания – за децата със спинална мускулна атрофия. В отчетите по кампаниите й прави впечатление, че парите на дарителите са насочвани към други кампании – например румънски и за борбата с COVID-19.

„На какво основание се превеждат пари, които българският дарител е решил да дари на българския пациент? И това е записано в самото описание на кампанията и в целите й. А в същото време някой решава, че ще трансферира 100 евро на румънска или украинска кампания, примерно”, казва д-р Тончева.

Питаме Ралица Енева за 1000 евро прехвърлени от кампанията ѝ „Криле за Радо“ в кампанията „България срещу COVID-19“. Не трябва ли даряването да е личен жест на лични средства?

„Точно така, съгласна съм с теб, но не винаги… когато има такива налични средства, когато се прецени, не случайно сме измислили тези трансфери по кампании, защото вместо тези средства да отидат в пространството, неясно къде, по-добре отново да отидат за благородна цел“, казва Енева.

Отбелязваме, че дарителят, сто или двеста души, са дарили за Радо.

„Те са се доверили на мен като майка на Радо и създател на кампанията и в такъв момент, аз имам правото като създател, да управлявам по начин, който е допустим по стандартите на общността ни. Целите на кампанията се променят, в случая ние не сме добавяли цели „Даряване по друга кампания за COVID“, казва Енева.

„Когато се кликне върху името на госпожа Енева и всъщност се вижда нейният профил в HelpKarma, на практика, тя самата, излиза, че е дарила почти 6 хиляди евро. 5 828 евро, като това са лични дарения от нейно лично име или трансфери от нейните кампании за други кампании. Аз нямам нищо против човек да бъде дарител и не искам да бъда разбрана погрешно, но когато дарява, е редно да дарява личните си средства. Средства от заплата си, средства от джобните си, каквото щете. Но не е честно, не е морално да се даряват средства от нея кампания за друга, като се пренебрегва изцяло волята на дарителите“, смята д-р Антоанета Тончева.

Адриана от Ямбол е майката на Роберта. След няколко рецидива и две трансплантации Роберта губи битката с левкемията през март тази година. А майка й, за разлика от Ралица Енева, се оказва, че не може да дари парите, събрани за дъщеря й в HelpKarma, на кампания, която иска.

„Ангелчо от Харманли… Той е много специално, много сладко дете, тя много си го харесваше. Беше хем по детски игрив, хем не беше разглезен, не хленчеше, беше мъжко момченце и в същото време дете…“, разказва Адриана.

От HelpKarma не позволяват на семейството на Роберта да дари неизползваните за лечението й 20 000 евро на Ангел от Харманли.

„Отказът, който ни дадоха, го аргументираха, че кампанията не е в някакъв клуб, вътрешен клуб, който имат, клуб за сигурност… Ние казахме на майка му: „Звънни и питай как да станеш член на тази група, явно имат някакви условия, стани член, за да ти прехвърлим тези пари. Жената звънна и ѝ казали, че да станеш член на тази група трябва да закриеш дарителски сметки, фейсбук групи, базари, всички други начини за набиране на средства и помощ за Ангелчо и тогава може да станете член на тази група… Тя няма как да спре тези кампании, тук ставаше дума за огромни пари, огромни пари, как да  очаква само от едно място да ги събира без дарителска сметка и базари… Опитахме на още едно детенце, явно се оказа, че и то не е в същия клуб и при него също парите не отидоха“, казва майката на Роберта.

Пред същия казус се изправя и майката на друго дете, с кампания в HelpKarma.

„Има остатък по кампанията на сина ми и аз исках да даря остатъка от сумата. Той не е голям, разбира се, но за хората, които набират средства, всяка стотинка е важна. Опитах се да даря остатъка, който е около триста и няколко лева, но естествено, не успях. Исках да ги даря за малката Ива, на която ѝ предстои този месец операция в Щатите, тя е с ДЦП. Пробвах няколко пъти, докато не прочетох, че всъщност мога да даря само на хора, които са в клуба“, разказва Валентина Христова, майка на Никола.

Оказва се, че в HelpKarma има специален клуб. Той привлича вниманието на Магдалена Делева, която е администратор на група във „Фейсбук“, в която са се събрали жени, които плетат и продават плетивата си за благотворителни каузи.

„За да станеш участник на този ВИП клуб, трябва да се съгласиш с тяхното правило ти да не използваш никакви други средства за набиране на средства. Не можеш да имаш ДМС, не можеш да имаш „ПейПал”, не можеш да събираш дарителска сметка. Можеш да събираш единствено и само в сметката на HelpKarma. Ние нямаме обяснение защо се държи толкова много всички дарителски пари да влизат в тяхната сметка“, казва Магдалена Делева.

Кампаниите, които членуват в него, получават безплатна реклама, не плащат процента за издръжка на платформата и имат право да получават дарения от други кампании.

„Не може да дискриминираш хората и да смяташ, че едни са по-важни от други. Всички имат нужда от помощ и всички се надяват, нали, дарителят да помисли  и за тях. И техният живот да бъде спасен“, коментира Магдалена Делева.

„Те парите не са собственост на HelpKarma, за да определят те къде да отидат парите. Те не са и мои, но в момента аз съм наследник и аз мога ги управлявам, но не и HelpКarma. Те не са техни, не са ги дали те, затова ми се стори малко некоректно някак“, казва Адриана Христова.

В крайна сметка майката на Роберта дарява на друго дете, което е в клуба. А за Ангел, за когото не е могла да дари, все още се търсят почти 400 000 евро. От HelpKarma са добавили, че е спешно. А това, че искат да се събира само при тях, аргументират отново с прозрачност. Обясняват, че не могат да контролират как се харчат парите от хора в нужда, които събират и по други начини извън платформата им.

„Ако детето наистина има нужда, кампанията съвсем спокойно може да бъде в нашия клуб и ще получи подкрепа, но тогава ще се изключат другите методи за даряване, защото за нас са непрозрачни и неясни. Тоест, всяка една кампания има възможност да влезне в Trust and Safety клуб“, казва Ралица Енева.

Попитан дали смята, че ако едно дете се нуждае спешно от пари за лечение, дали ще събере повече средства от много източници или само ако има кампания  в HelpKarma, собственикът на фондацията Константин Кръстев отговаря: „При нас. Със сигурност, и аз не говоря на думи. Просто това сме го виждали. Кампаниите от Trust and Safety събират повече пари“.

Специалистите, които са анализирали кампаниите в HelpKarma, са притеснени и от още нещо –  начина, по който се формулират апелите за помощ.

„Особено силно впечатление ми направи една кампания за едно дете с детска церебрална парализа, от най-тежките форми… Това, че детето ще се подобри така, че да може да се обслужва само, при такава тежка форма на това заболяване, това е абсурд. Няма никакъв шанс за такова подобрение“, казва доц. Аврамова.

Подобна подвеждаща информация за дарителите открила и Лили – майката на Ема, за собственото си дете.

„Получих съобщение от един господин, не мога да кажа точния текст, в който той ме питаше дали детето ми ще проходи след операцията. Аз в първия момент, разбира се, малко се ядосах и после, нали, му отговорих, че аз никъде не съм споменавала, че детето ми ще проходи и операцията се прави с такава цел. По-късно разбрах, че кампанията е била рекламирана с това, че дъщеря ми ще проходи след операцията. Най-вероятно целта е била да се наберат повече средства, за мен няма друго обяснение. Не е редно да се прави така, защото по този начин се подвеждат дарителите“, разказва Лили.

От фондацията обаче са категорични, че всичките им медицински кампании са проверени от медицинския им екип и гарантират за тях. В платформата са представени и лекарите, които „се грижат за прозрачността и достоверността на медицинските кампании“.

Попитана кога се събира този медицински съвет, Ралица Енева казва, че „ние комуникираме по различни начини, било то онлайн платформи, живи срещи, част от този медицински съвет е присъствал на нашите срещи, които регулярно правим като фондация“.

А на въпроса „Има ли някакви протоколи от тези срещи?“, Енева отговаря: „Ами ще трябва да проверим, имаме записани срещите, които са ни живите, които си правим, имаме записи от такива срещи, имаме срещи регулярни, пак казвам, на които се срещаме и можем да дадем допълнителна информация“.

След това Енева заявява, че е уморена от интервюто, което е продължило дълго, и предлага нова среща, на която да присъстват и представители на медицинския съвет или ни казва да се свържем сами с медицинските специалисти от съвета, информация,  за които е качена на сайта на фондацията.

Казваме ѝ, че вече сме го направили и я питаме: „Колко от тях според вас знаят, че са част от този медицински съвет?“.

По думите на Енева „знаят всички, разбира се“.

„Аз знам, че съм част от този медицински съвет, защото и аз видях в сайта, че такова нещо съществува. Но да ви кажа даже не знаех какво е HelpKarma, докато не се поинтересувах на какво съм член“, казва обаче д-р Прокопова, която допълва, че „никога не е разглеждала медицинска документация за никого и за никаква кауза“.

Д-р Чилингирова научава от bTV, че е член на медицинския съвет на HelpKarma и казва, че не е имала представа. 

„Не мога поне в момента да се сетя какво общо ме свързва с тази фондация… HelpKarma, не знам кой ме е сложил там. Не мога да се сетя поне“, казва и доц. Калпашки.

Отново питаме Росица Енева: „Само че тогава кой верифицира кампаниите ви, когато тези хора не знаят даже, че са част от медицински съвет?“.

„Имаме си и общопрактикуващи лекари…Не сме изложили като снимка, като биография и т.н. всичките лекари, медицински лица, с които комуникираме…“, казва тя.

„Става дума за едно момиче, джипи, което е от Варна, си имаме лекар, който да ни помага с тези специфичните медицински въпроси. Ние си имаме джипи“, казва  собственикът на фондацията Константин Кръстев.

Питаме защо не са сложили снимка на джипито и защо са сложили на тези хора снимки.

„Защото джипито, което в момента… Д-р. Цочева се казва. Тя в момента е в майчинство. Тя е… Има хора, които са притеснителни. Има хора, които не искат…. се притесняват да си сложат снимка, дори във „Фейсбук“, отговаря Кръстев.

Собственикът на HelpKarma казва, че медицинските специалисти, на които са качени снимки на сайта на фондацията са знаели за това.

Оказва се, че единственият, който е знаел за съществуването на този Висш медицински съвет е проф. Коста Костов. Той първо прие да отговори на въпросите ни в интервю, по-късно отказа и поиска да го направи писмено.

„Наименованието на Медицинския съвет е решение на HelpKarma… Екипът на HelpKarma се грижи за цялостната прозрачност и достоверност на своите кампании, които не са само от медицински характер“, пише проф. Костов.

Оказва се, че и проф. Костов всъщност няма връзка с медицинските каузи в платформата.

HelpKarma, но за сметка на това има роднинска връзка със собственика й. 

„Роднина ми е. Втори братовчед е на баща ми. Това е било… Договорката между мен и Коста – Коста казва: „Ето, ние ще помогнем, когато Вие имате нужда, ще Ви подкрепим с тези специалисти“, казва Кръстев, който допълва, че „Досега не сме се допитвали – това е истината!“.

Константин Кръстев пое ангажимент медицинският съвет да бъде махнат от платформата. Не го изпълни. Така лекарите в него продължават да бъдат гарант за прозрачност и достоверност на медицинските кампании, за които се събират пари от дарителите.

Следващата седмица в bTV Репортерите очаквайте: Как се отчитат парите от дарения? Какви са заплатите във фондация с идеална цел? Каква е връзката между компания за бързи кредити и фондация с идеална цел?

Източник: бТВ

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име