Intrigi.bg Мистерии Сестрите Оверстееген, които съблазнявали нацисти и ги убивали

Сестрите Оверстееген, които съблазнявали нацисти и ги убивали

318
0

По време на втората световна война Трус Оверстееген крие евреи, дисиденти и хомосексуалисти в убежища из Харлем, близо до Амстердам. Когато е едва на 16, пред очите й се разиграва ужасна гледка – бебе е пребито до смърт от нацистки войник. За това Трус и сестра й, Фреди, посвещават живота си на това, да убият възможно най-много нацисти.

„Той хвана детето и започна да го удря в стената. Бащата и сестра му бяха принудени да гледат. Те бяха в истерия“, разказва Трус в нова книга, цитирана от New York Post.

Резултат с изображение за Сестрите Оверстееген

Младото момиче не се поколебало – то взело пушката си и стреляло по войника. Така и не изпитала вина, защото била доволна, че е „отстранила тумора в обществото“.

Трус, Фреди и тяхната приятелка от колежа по право Хани, имали основна роля в съпротивата

Методът на трите момичета бил следния – те си набелязвали нацисти в барове, отивали при тях и ги съблазнявали, а след това излизали с тях на „разходка в гората“. Там, под прикритието на нощта, ги ликвидирали.

Автор на книгата е активистката за човешки права Софи Полдерманс. Тя обяснява, че трите момичета никога не са се определяли като герои.

Резултат с изображение за Сестрите Оверстееген

„Те били напълно отдадени и вярвали, че нямат друг избор, освен да се присъединят към съпротивата. Никога не съжаляват за това, което са направили по време на войната“, казва Полдерманс.

Мъжете често подценявали жените в съпротивата

Според нацистите, всички, готови да им опонират, били мъже. Но това се оказала фатална грешка. Сред тях, сестрите Оверстееген карали спокойно колело в Харлем и набелязвали следващите си жертви. След това търсели подходящи места, където да ги екзекутират.

Фреди се присъединява към съпротивата когато е на 14 години и често е бъркана за ученичка. Първо била куриер, който доставял информация, после и тя започнала да съблазнява нацисти. Редом до сестра си и 20-годишната Хани, с червено червило, преструвайки се, че е пияна, тя примамвала мъжете в гората.

Червенокосата Хани, студентката по право, научила немски за ролята си и предпочитала да завързва разговори със своите жертви. След като те я последвали в гората, тя или някой придружител, застрелвали войника.

„Те са били убийци, но са се опитали да останат и хора. Стреляли по жертвите си в гръб, за да не разберат, че ще умрат“, обяснява Полдерманс. Сестрите така и не разкриват колко души точно са убили. Трус признава, че не е била родена за тази роля. След като стреляла по някого, тя или започвала да плаче, или припадала.

Сестрите Оверстееген оцелели след войната

Трус станала художник и се вдъхновила да напише своята автобиография, която разказвала за преживяванията им по време на войната. Тя умира през 2016 година. 

Пред Vice Фреди признава, че се е справила с травмата от войната, като се оженила и имала деца. Тя умира миналата година. Преди това признава, че за нея, да са част от съпротивата било въпрос на чест, но и носело много болка.

„Стрелях сама по тези хора. Гледах ги как падат. Какво си мислете, че минаваше през главата ни, като ги гледахме на земята? Просто искахме да им помогнат да се изправят“, спомня си тя.

Хани обаче не оцелява

Тя е заловена от нацистите едва няколко седмици преди края на войната и екзекутирана. В нейна чест, сестрите създават фондация през 1996 година. Червенокосото момиче се превръща в икона на съпротивата.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име