Intrigi.bg Мистерии Сензация от Илхан Андай: Бойко Борисов ще погуби „Промяната“ по схемата на...

Сензация от Илхан Андай: Бойко Борисов ще погуби „Промяната“ по схемата на Ердоган

178
0

Бойко Борисов ще се опита да погуби или погълне „Промяната“ по схемата на Реджеп Тайип Ердоган, която той прилага спрямо ДПС! Това прогнозира в ефира на bTV Radio журналистът и издател Илхан Андай от 24rodopi.com.

Вероятно ще има външни посредници и в крайна сметка Бойко Борисов и лидерите на „Промяната“ ще седнат на масата за преговори за съставяне на редовно евроатлантическо правителство, но всички ще платят висока цена – и ГЕРБ, и ПП-ДБ, каза журналистът.

„Цената, която „Промяната“ и „Демократична България“ ще платят за „прегръдката“ с Борисов, е бавната политическа смърт на партиите в коалицията.

Борисов много добре знае как това може да се случи. Нещо подобно прави Ердоган с ДПС – опита силово да изхвърли Движението от българската политика и като инкасира голяма загуба с проекта ДОСТ, той изигра няколко хода и сега е нещо като големият турски аркадаш на ДПС, но голямата цел е да превземе ДПС отвътре със свои хора.

Нещо подобно ще направи Бойко Борисов с „Промяната“, но ще го изиграе в краткосрочен план, а онези ще се усетят в нощта сред първия тур на местните избори“, заяви Андай пред водещата на „Важното, казано на глас“ Лили Ангелова.

Борисов умее да работи на терен, дори да е дразнещ с онова „Аз съм прост и вие сте прости“, ДБ и особено ПП са по-скоро виртуални политици, подчерта журналистът.

За ролята на ДПС и целта на Движението, Андай коментира: „От пролетта на 2021 година ДПС работи да влезе в управлението на страната. Вярно, ситуацията сега е различна и формулата Борисов – премиер, Карадайъ – вицепремиер, няма как да се случи, но на бюрото на Доган има CW-та на експерти за министри и други важни позиции в изпълнителната власт. Добрата новина е, че и Брюксел и Вашингтон харесват ДПС за част от евентуално евроатлантическо управление, лошата е, че за толкова много години Движението не успя да спечели достатъчно симпатии вътре в страната“.

За постигнатия резултат от ДПС на 2 април – 347 хиляди гласа и 4-то място, Андай каза: „Това е лимитът на тези листи, които са едни и същи от пролетта на 2021-ва. За 700 дни тези лица направиха 5 опита и показаха, че нямат потенциал да прескочат 300 хиляди гласа вътре в страната, при положение, че пътят към парадния вход към властта е 430 000 гласа, по сметки на Доган.

Ние нямаме време за анализ по региони, но вижте в Търговище мандатите от 3 са паднали на 1.

В област Габрово, откъдето е един от шефовете на АЛДЕ, ДПС няма мандат, а един от братята Казак печелеше с добър резултат, което иде да рече, че не е важно какво пише временно зад името ти, а да си роден с качества, хората да те направят лидер, и тази харизма да я носиш цял живот. Това го няма в листите на ДПС – във всеки един регион силен лидер. Не председател на местна структура, а лидер“.

На въпрос за гласуването на Доган с хартиена бюлетина и машинното на Карадайъ, Илхан Андай коментира:

„Догановият вот се възприе като знак – върнете се към добрите стари хартиени бюлетини, но после Карадайъ искаше да каже, че може и с машини, защото електоратът вече е научен и няма да има толкова много недействителни бюлетини. Сиреч, кой с която най-добре се справя, но да не се допуснат много недействителни бюлетини.

Но знак за Доган е четвъртата позиция и гласовете за ДПС, които само в България са около 280 хиляди.

Без изселническите 60-ина хиляди звучи зле. Като знак от общността към Сарая. Всички от актива знаят как да поздравят Доган за рождения му ден, но мълчат като риби за неправдите, а съвсем малко са тези, които работят като волове за връщане на ДПС във властта през парадния вход.

Бомба със закъснител за ДПС е електоратът, който става все по-беден, по-неграмотен, по-отчаян. Сякаш инстинктът казва на тези хора да гласуват за ДПС, за тях изборите са него като събор на общността.

А когато отидеш в дадено село и двама възрастни си говорят с носталгия за времената на Живков, това вече не е само задължение към анализ и остра нужда от лекарство за лечение, образно казано, а и долавяне на контурите на някакво проклятие.

Ако върви така, ДПС ще се превърне в партия на бедните, на социалните аутсайдери, на отчаяните на тази територия. А етническите турци с избирателни права у нас и на гурбет не са само 280 000, а са по 2, може би. Домашно за Доган – защо етническите турци със средно и висше образование не гласуват за ДПС, както и гурбетчиите“, зададе тема за размисъл журналистът.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име