Intrigi.bg Актуално Сензационно откритие за високото кръвно налягане

Сензационно откритие за високото кръвно налягане

1110
0

Недостигът на цинк в организма може да доведе до хипертония. До този извод са стигнали специалисти от Американското дружество по физиология по време на проучване.

Резултатите от това ново изследване, публикувано в американски научен журнал American Journal of Physiology — Renal Physiology, показват, че дефицитът на този микроелемент в човешкия организъм може да е сред причините за високото кръвно налягане.

Екипът доказал, че понижените нива на цинк в организма влияят негативно върху дейността на бъбреците, което е и предпоставка за развитие на високо кръвно налягане.

Дефицитът на цинк е често срещан при хора с хронични заболявания — например бъбречни или диабет тип 2. Начинът, по който бъбреците или отделят натрий в урината, или го реабсорбират в тялото, също играе роля в контрола на кръвното налягане. Реабсорбирането става чрез така наречения котранспортер на натриев хлорид. По-малко натрий в урината обикновено означава, че кръвното налягане е по-високо. Последните изследвания показват, че цинкът може да помогне за регулирането на протеини, които от своя страна регулират котранспортера на натриевия хлорид, но директна връзка между хипертонията, провокирана от недостиг на цинк, не е проучена.

„Недостигът на цинк има значителен принос в развитието на хипертонията, поради влиянието му върху възможността на бъбреците да се справят с натрия“, констатират експертите.

Те поясняват, че показателите за кръвното налягане зависят от способността на бъбреците да извеждат от организма излишния натрий.

Вече има данни, че цинкът може да помогне в регулирането на белтъчините, които влияят върху работата на бъбреците. Но до момента нямаше доказателства за връзката между дефицита на цинк и хипертонията.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име