Intrigi.bg Политика СЕМ: Шокирани сме от случващото се в БНР

СЕМ: Шокирани сме от случващото се в БНР

334
0

Водещата на „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР Силвия Великова разказа пред Съвета за електронни медии предисторията на свалянето си от ефир. Тя обясни, че е получила заповедта първо устно, а след това по имейл.

По график аз трябваше да водя предаване в петък и да съм редактор предишния ден. Но някакви хора бяха решили аз да имам други ангажименти на 12.09. Малко след представянето на новия шеф ме извикаха и ми казаха: „Предаването ти го поема друг колега, събитието – еди-кой си, а ти заминаваш за Стара Загора“. После ми благодари за съвместната работа„, разказа Великова. По-късно на имейла си тя е получава заповед за свалянето си от ефир.

„Оттук нататък остават въпросите защо се наложи да ме върне премиерът и какво означава изречението „Или тя, или радиото“, което каза Ивайло Савов днес“, обясни Великова.

Тя допълни, че се е видяла преди време с Ивайло Савов в Борисовата градина и тогава той я предупредил, че вероятно ще я свалят заради оказан натиск върху радиото.

„Потресени сме от разминаването на версиите за спирането на радиото“, каза Николай Петров, зам-председател на редколегията на „Хоризонт“. Според него е нарушена редакционната им независимост със заповедта за сваляне на Великова от ефир.

„Смятам, че отговорността за това е не само на гениралния директор, а и на УС“, заяви пред СЕМ Даниела Късовска, зам.-главен редактор на Програма „Хоризонт“ в оставка.

Тя подаде молбата си за напускане на Българското национално радио преди седмица в знак на несъгласие със случващото се.

„Веднага след планьорката, на която Светослав Костов бе представен за директор на „Хоризонт“, Николай Кръстив дойде при мен и поиска графиците за месеца и задраска името на Силвия от тях и каза: Тя няма да води! След това направи същото с графиците за ресори и каза: Тя вече няма да е в ресор „Правосъдие“ и остави само другите двама в ресора, макар Силвия да бе първият човек в този ресор.

Аз съм категорична, че без оставката на ген. директор Светослав Костов и управителния съвет, няма да се оправят нещата. Казвам го в качеството си на зам-редактор на програма „Хоризонт“, заяви Късовска.

„В никакъв случай не се чувствам като човек на Бойко Борисов. Радвам се, че той самият разказа за този разговор.“, заяви Силвия Великова. „Но по-лошото е, че директорът на БНР веднъж се е поддал на натиск, за да ме свали от ефир и втори път, за да ме върне“, каза Силвия Великова и уточни, че дори била критична към властта.

Шокирани сме от чутото днес, заяви след изслушването на журналистите София Владимирова, председател на СЕМ.

„Слава Богу вие говорите за опит за цензура, с който се справяте.“, добави Владимирова.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име