Intrigi.bg Актуално Сеизмолог предвидил труса в Турция, сега очаква нов

Сеизмолог предвидил труса в Турция, сега очаква нов

304
0

Hово силно земетресение може да удари Турция след труса, който стана в петък, прогнозира турският сеизмолог проф. д-р Наджи Гьорюр.

Земетресението разтърсило източната провинция Елязъг в петък беше с магнитуд 6,8 по Рихтер и доведе значителни разрушения, най-малко 35 загинали, над 1600 ранени, а близо 35 000 души бяха принудени да напуснат домовете си.

Проф. д-р Гьорюр през октомври миналата година заяви, че очаква силен трус точно в същия район.

Резултат с изображение за „Сеизмолог предвидил труса в Турция, сега очаква нов“"

Сега според него вероятно предстои ново земетресение в съседната област около град Кахраманмараш.

„Трусът, който стана в петък може да предизвика земетресение в областта Кахраманмараш. Североанадолският разлом и Източноанадолският разлом се съединяват в района на Карлъова. Това земетресение може да предизвика подобни по североанадолският разлом, за да се освободи натрупаната енергия. От 1822 г. насам са станали 7 земетресения по този разлом. Щом сега се е активизирал значи има вероятност да освободи натрупаната енергия”, смята Гьорюр.

„Последното земетресение в областта Кахраманмараш е било през 1513 г. Оттогава е изминало прекалено много време. Ето защо тази област е готова за трусове. Сега след активизирането, разломът в областта Елязъг се успокои. Но ние сеизмолозите не се успокоихме. Защото източноанадолският разлом е в процес на разбуждане. Възможно е да има нови земетресения”, добавя Гьорюр.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име