Intrigi.bg Актуално Сезонът на лудите е, нормално е да сме в предизборна кампания

Сезонът на лудите е, нормално е да сме в предизборна кампания

108
0

Пролет пукна и „шоуто“ започва. Психиатрите казват, че това е сезонът, който отключва или засилва проявите на лудост. Какъв чудесен момент за предизборни кампании…

Ето, талибаните заявиха днес, че започват годишната си пролетна офанзива, ние пък си имаме друго „шоу“. 

Ще трябва търпеливо да изчакаме всичко да премине и да се върнем към сравнително спокойния си естествен ритъм, макар у нас това да е малко спорно – колко ни е спокоен „спокойният“ ритъм на живот. 

Апартаментите, балконите, терасите, барбекютата и т.н… опитах се да стоя далеч от темата, защото ми е изключително неприятна. Опитах се, честно, но тя ме залива денонощно отвсякъде. Имам чувството вече, че и MTV да си пусна и оттам някак си ще изскочи тая тема. Всичко, което имаше да се казва по темата, беше казано, всичко, което имаше да се пише, се написа. Има обаче едно гадно усещане, което остана след всичко това. А именно: защо точно сега? Не искам да оправдавам или нападам никого, само искам да се махне онова странно чувство на разочарование, че таймингът е скалъпен и подборът на момент не е случаен, а е заради нечия предизборна кампания. Съмнението остава. 

Около избори винаги нагазваме до колене в компромати и глупости. Хигиената на тези кампании е нулева и медийната среда става токсична, докато се опитваме да отразяваме всичко случващо се.

Не случайно след едни избори журналистите навсякъде имат нужда от отпуска и рестарт. 

Честно казано, ми писна да слушам битки на компромати, вместо битки на идеи и проекти. Толкова ли сме изостанали ние, като публика, че „актьорите“ ни пробутват такова шоу? Дори не мога да го нарека „детинско“. Шоуто взе да става малко тип „Джени Суши“. Евтино, искам да кажа (освен ако не сте Пулев, тогава е скъпо…). 

Грозотията на изборите е повсеместна, но на Балканите просто чупи тъпомера. Помните бесния популизъм в съседна Турция. За да се харесат на хората, политици и дипломати така се „изхвърлиха“, че не се изплашиха и от международен скандал, опитвайки да се „изфукат“ колко са велики, намесвайки се във вътрешните дела на България. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви пред симпатизанти, че Турция се е намесила при промените на българския Закон за вероизповеданията. Чутовен гаф, но в предизборна кампания е всъщност плюс. Масата се радва. Шоуто върви. 

Чавушоглу, между другото, не спира с „изпълненията“. Външният министър на Турция подложи на остра критика решението на френския президент Макрон да обяви 24 април за Ден на памет за жертвите на арменския геноцид. С поведението си е успял да изгони френската делегация на Парламентарната асамблея на НАТО. Знаете колко болна тема е арменският геноцид за турските политици. Но да се замислим за нещо съществено важно: каква е разликата между Германия и страни като Турция, Русия, България? Германия осъществява едни от най-зловещите престъпления срещу човечеството и завинаги ще остане в историята с това петно върху името си. Нацистите. Само че държавата върви напред с пълна пара. Една от основните причини е, че са си признали грешката и могат да гледат на нея с критика. Германия гледа на миналото си с критика и се извини на света за случилото се. Както един наркоман трябва най-напред да си признае, че има проблем с наркотиците, за да може да започне лечението му. Докато си казва, че няма проблем, си остава зависим. Толкова. Точно това правят турските, руските и доста български политици. Комунистите (тук, в Русия и навсякъде по света) така и не се извиниха за престъпленията си; турците така и не се извиниха за геноцида. Не само това, но и тези хора упорито не желаят да признаят, че стореното от тях е нещо лошо. За всичко намират оправдания. И, както виждате, държавите ни стоят на едно място вече десетилетия, а Германия е на светлинни години пред нас. Нищо, че е загубила две Световни войни. Русия не си признава грешките и си продължава по старо му – със „Сталински царе“ в управлението. Турция упорито се връща към Османизма, а ние… няма нужда да обяснявам – огледайте се. 

След случката в Габрово май почти не останаха партии и политици, които да не са казали нещо по темата. Социална ангажираност или яхване на вълнàта – сами си преценявайте. 
„От БСП се питат как за 4-5 години се е получило пренаселването на Габрово с роми. Държавата не владее ситуацията и това се видя през последните дни, коментира Свиленски“. От БСП продължават да се държат все едно са млада партия, която никога не е управлявала и никога не е имала същите такива проблеми. Но… разбираемо е, такива са правилата на играта, която  играят. 

Когато говори за Габрово, Марешки заяви, че според него става дума за скалъпване на ситуацията. Според него някой е нагласил всичко, а пострадалият е участвал в това. А на мен пък ми хрумва нещо друго, което е по-логично, ако ще говорим за конспирации: всъщност не пострадалият, а нападателите да са подставени лица, циркаджии, актьори. Нападат, създават етническо напрежение, българите и ромите се настройват едни срещу други, политици се изказват, цели кампании ще могат да изградят на случилото се, ще се лее език на омразата, ще се яхват вълни на популизма и т.н.

Това е стар полицейски номер, но хората продължават да се хващат. Ако, например някъде има протест, но полицията реши, че трябва да бъде спрян – пускат няколко свои провокатори сред протестиращите, те започват да проявяват агресия, хвърлят камъни, започват да се бият и така от мирен протестът става агресивен; силите за сигурност се намесват с по-крайни мерки и всичко приключва, като обяснението е, че заради агресията се е наложило да се намесят, мерки за сигурност. Толкова. Лесно можете да си представите този сценарий, изигран и при случилото се в Габрово, с малко корекции във фабулата. 

Сценаристите станаха мързеливи, защото на публиката толкова ѝ писна, че не ѝ пука много-много. 

Следващата седмица ще представим категорични доказателства, че Боил Банов е наредил фалшификация на документи. От документите, с които разполагаме, става ясно, че действително има престъпление“, каза водачът на евролистата на БСП Елена Йончева.

Добре де, защо не днес? Защо пак разтягаме във времето и чакаме „по-добър момент“? Знаете ли кой прави така? Сценаристите на сериали. Поддържат интереса на публиката с този трик. 

Аз имам само един въпрос: как мога да сменя канала? Шоуто е тъпо. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име