Intrigi.bg Свят Северна Македония осъди паленето на българското знаме на карнавала във Вевчани

Северна Македония осъди паленето на българското знаме на карнавала във Вевчани

331
0

инути след реакцията на българското външно министерство за изгарянето на знамето на България на карнавал в Северна Македония Скопие осъди станалото.

„Вековна традиция не бива да бъде заплашена от дейности, с които се омаловажават или обиждат народи, държави, особено нашите съседи,“ казва македонското външно министерство във „Фейсбук“. „Осъждаме паленето на знамето на Република България на карнавала във Вевчани, постъпка, която не само накърнява реномето на карнавала, но и нанася вреда на репутацията на Република Северна Македония.“

„Недопустимо“ и достойно да бъде осъдено нарече това действие и президентът Стево Пендаровски – представителят на властта, от когото дойдоха и някои от най-острите коментари срещу политиката на България в хода на спора, блокирал европейския път на Северна Македония. „Между съседите е необходимо да се гради доверие, разбиране и почитане,“ продължи той, също във „Фейсбук“.

Снощи външното министерство на България обяви, че София е реагирала на новата проява срещу българското знаме. „Вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на Република Северна Македония силното ни възмущение от този вандалски акт. Посланик Ангелов вече направи остър устен демарш в МВнР на Република Северна Македония,“ се казва в съобщение до медиите.

Това е вторият инцидент с изгаряне на знаме за последните два месеца. Докато първият бе дело на предполагаеми активисти на ВМРО-ДПМНЕ (въпреки че най-голямата опозиционна партия обвини за него властта), вторият стана по време на традиционния карнавал във Вевчани, в югозападната част на страната, с който се изпраща православната Нова година.

Този път атмосферата между България и Северна Македония не е толкова напрегната, както бе в първия случай, когато София тъкмо бе наложила вето на преговорите на Скопие с ЕС. Напротив, между двете страни тази седмица се размениха предложения за решаване на кризата.

Какво стана във Вевчани

Карнавалът протече в атмосфера на неуважение към ограниченията за дистанция и събирания, наложени заради коронавируса, и накрая се наложи специални части да се изпратят в опита на полицията да установи ред.

Именно тази тема бе основната в македонските медии (ВМРО-ДПМНЕ обвини правителството на Зоран Заев, че изпратило спецчасти „срещу собствения народ“) в първите часове, а не инцидентът със знамето. Той става в края на карнавала, когато по традиция се горят маските пред площада.

Заедно с тях бе запалено и българско знаме от един от участниците.

„Във Вевчани изгоряха маските, които отразяваха македонската реалност. Огънят погълна и българското знаме,“ отбелязва телевизия „Алфа“.

Карнавалът завърши с напрежение с полицията и задържани. Паленето на маските е традиция, но според „Алфа“ остава въпросът защо, ако не са спазени протоколите за дистанция и мерките против коронавирус, празникът се е провел тъкмо по вчерашния начин. Според местните власти силното полицейско присъствие е било „политическо“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име