Intrigi.bg Политика Сделката за изтребителите – какво ще получим

Сделката за изтребителите – какво ще получим

829
0

Близо 1,3 млрд. долара отделя държавата за закупуване на нови изтребители за българската бойна авиация. Сделката ще бъде сключена с опция за намаление от 60 милиона долара, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Изтребителите ще бъдат шест едноместни и два двуместни F-16.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов коментира за „Здравей, България” по NOVA сделката за закупуването на осем самолета F-16 от САЩ. Вчера беше съобщено, че самолетите ще струват 1,25 млрд. долара. „Сделката ще бъде сключена с опция за намаление от 60 милиона долара”, уточни министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Запрянов заяви:

„Това е една добра сделка. Чрез нея започваме превъоръжаване на нашите ВВС

– сага, която започна още през 2004 г. С този договор завършваме намерението си за модернизация. Освен самолетите, ние доставяме и тренажори за обучение на летателния и инженеро-техническия състав. Ще бъде доставено и пълно оборудване за поддържане на самолетите в жизнения им цикъл в България. Цялостно оборудване за пилотите също ще бъде осигурено”.

Президентът Румен Радев призова да не се допускат отстъпки от наша страна по отношение на способностите на самолетите. Зам.-министърът на отбраната коментира и факта, че

изтребителите ще бъдат само с един резервен двигател.

Запрянов обясни, че такъв е бил пакетът, който България е поискала. „Преговорният екип направи опит да увеличи броя на тези двигатели на два, за осем самолета, но тъй като това води до повишаване на цената, трябваше да се откажем от тази промяна”, каза още той.

Запрянов коментира и това дали изтребителите, които ще бъдат закупени, са по-добри в сравнение с шведските „Грипен” по отношение на оборудване и технически способности.

„Получаваме натовски целеви самолети.

Авиационните специалисти знаят предимствата на F-16 пред „Грипен”. Категорично Блок 70 е регионалният натовски самолет със способности да водим бойни действия”, каза Запрянов.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Покупката на новите изтребители предизвика полярни мнения сред отделните политически партии. От ВОЛЯ бяха против решението. „Атака” пък попитаха защо американците не направят по-големи отстъпки, при осъществяване на сделката.  

Бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев отговори на тези въпроси в студиото на предаването по NOVA. „По програмата за чуждестранно военно финансиране САЩ вече са инвестирали стотици милиони в България. Те са за подготовката на кадри, доставка на техника и оборудване. Страната ни за първи път използва програмата за чуждестранни военни продажби.

Досега винаги сме получавали подаръци от САЩ. Дойде време да си купим нещо сами”.

Той коментира и темата за работата на военните пилоти и възможно ли е да се получи разделение между тях, породено от това кой ще кара старите машини „МиГ” и новите F-16.

„Това няма как да се случи. Необходимо е този процес да бъде обект на продължаващо политическо внимание на най-високо равнище, включително и от страна на премиера. Реализацията на този проект сама по себе си е много сложна. По отношение на състава трябва много ясно да бъдат определени тези пилоти, инженери и техници, които ще продължат да обслужват МиГ-29 и онези, които ще преминат към новия самолет F-16”, допълни Тагарев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име