Intrigi.bg Крими Свещеник, открил труповете край Клисура: Гледката бе… нямам думи да опиша

Свещеник, открил труповете край Клисура: Гледката бе… нямам думи да опиша

134
0

Разплитането на аферата с измамните кремации е започнала от едно погребение. По-рано през деня Софийският районен съд остави задържаният Георги Енев в ареста.

Отец Петър от църквата в Банкя отслужвал опело в гробищния парк на Клисура. При него дошли притеснени гробари и го помолили за разговор встрани от опечалените.

– Ами, не виждаш ли, около теб има останки от трупове.

– И аз вече с отиването по-навътре… гледката е – нямам думи да опиша“, разказа отец Петър, свещеник в храм „Св. Св. Кирик и Юлита“ – Банкя, по БНТ.

Веднага след погребението отецът казал на местния кмет за находката в гробищния парк и повикали полиция. Когато се върнали заварили на мястото и Георги Енев, който бил известен като погребалния агент в Банкя.

„Беше много притеснен. Непрекъснато все искаше да ходи до тоалетна. Те му казваха: „Недей да мърдаш на там“.

Той казваше, че е от хапчетата. Трепереше. Може и да е от заболяване, не знам“, казва Камелия Димитрова, кметски наместник на село Клисура, район Банкя.

На място, пред разследващите, Енев разказал, че вместо да ги кремира е погребал по този начин няколко десетки починали, на които близките им били далече.

Като обвиняем обаче, не се признава за виновен и днес пред съда защитата му настояваше, че няма доказателства той да е извършил незаконните погребения, вместо кремации, за които е взимал от опечалените по 1000 лева.

Съдът, обаче прие, че доказателства има.

Разследването е в начален етап и към момента се извършват действия. Има постъпили сигнали от множество граждани, които се явяват наследници на починали лица. И тази фирма, в която уж е работил обвиняемият Енев, е извършвала погребенията или те са били оставяни за кремация, каза Мима Куцкова, прокурор в СРП.

Самоличността на един от погребаните от Енев е установена, а наследникът на починалия е дал показания. Мъжът разказал, че платил на обвиняемия 1000 лева за кремацията на баща си през януари тази година и месец по-късно е получил урната с праха.

От услугите на Енев се оплаквали и на свещеника в Банкя.

„От хората чувам, че в някои неща е бил некоректен. Вече след организацията от негова страна на погребенията са идвали с някои, за мен бяха странни въпроси, защото в крайна сметка не отговарям за такива неща, от типа: „Отче, той не ми постави паметника“, каза отец Петър, свещеник в храм „Св. Св. Кирик и Юлита“ – Банкя.

Бивш съдружник на Енев също е разпитан, тъй като обвиняемият е ползвал траурен автомобил с чужд фирмен надпис.

„Това е възможно най-безскрупулния човек, с който съм имал контакти. Аз го напуснах преди 10 години ли каза, 15 години ли. Не знам, аз съм от 4 години кметски наместник, нямам представа, каза Камелия Димитрова, кметски наместник на с. Клисура, район Банкя“, разказа свещеникът.

Разследващите работят по версията, че Енев е започнал да прилага измамната схема с мнимите кремации от пролетта на 2020 година.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име