Intrigi.bg Актуално Световен ден на здравето

Световен ден на здравето

135
0

Отбелязваме Международната година на медицинската сестра и акушерката. Днешният Световният ден на здравето има за цел да обърне внимание на текущото състояние на тяхната професия.

Световната здравна организация (СЗО) пише, че днес трябва да напомним на световните лидери за критичната роля, която медицинските сестри и другите здравни работници играят в това да ни поддържат здрави.

Те са на първата линия в борбата с COVID-19 – осигуряват висококачествено лечение и грижи, помагат на хората да се справят със страховете и тревожните им въпроси, а в някои случаи – събират данни за клинични проучвания. Просто казано – без медицинските сестри битката с пандемията е невъзможна.

Ето и няколко факти, предоставени от СЗО:

В световен мащаб 70 на сто от здравната и социалната работна сила са жени. Медицинските сестри и акушерки представляват голяма част от тях. 

Те играят ключова роля в грижата за хората навсякъде, включително в периоди на епидемии и в условия, които са нестабилни или конфликтни.

Сестрите и акушерките имат връзка с пациентите си, която се основава на доверие; познаването на пълната картина за нечие здраве помага за подобряване на грижите.

Те също така познават традициите, културите и практиките на своите общности, което ги прави незаменими по време на епидемии или извънредни ситуации.

Ако се инвестира повече в акушерките, които са изключително важни за здравето на майката и новороденото, смъртността при родилките и новородените ще бъде намалена с над 80 на сто. И когато акушерка или група от акушерки се грижат от началото на бременността, до края на следродилния период на една пациентка, може да бъдат предотвратени почти една четвърт от преждевременните раждания.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име