Intrigi.bg Мистерии „Света Неделя“ пази мощите на сръбски крал, потомък на българска династия

„Света Неделя“ пази мощите на сръбски крал, потомък на българска династия

656
0

Единственият със сигурност идентифициран в наши дни потомък на български царе е положен в храма „Св. Неделя“ в столицата. Това е крал Стефан Урош II Милутин, който е пряк потомък на българския цар Иван Владислав  и на византийски императори. Останките на сръбския крал пристигат у нас, след като цар Шишман І постига примирие със сръбския крал и дъщерята на Милутин е омъжена за сина на Шишман – Михаил.

Свети крал Стефан Урош II Милутин e царувал от  1275 г. цели 45 години и е един от най-великите сръбски владетели. Владетелят е положил много грижи за издигането на Сръбската Църква и е надминал всички свои предшественици по строителство на храмове, като е построил повече от 40 църкви. Той е бил син на крал Стефан Урош I (1243-1276) и на френската принцеса Елена Анжуйска.

Починал е в 1317 година, погребан е в Банския манастир, където след Косовската битка в 1389 година мощите му са били пренесени в близкото село Тренча. Оттам към 1460 година биват пренесени в София, където почиват в църквата „Св. Неделя“.

Мощите на Свети крал Стефан Урош II Милутин са в специален сандък до олтара на храма и се вадят всяка година в края на октомври. Предания за тях казват, че са били почитани дори от турците, живеещи тук преди Освобождението, защото когато минавали край църквата сваляли фесовете си от уважение. По-късно се смята, че мощите са опазили столицата ни от нахлуването на сръбските войски по време на Сръбско-Българската война през 1885.

Така, ако изключим гроба на българския цар Калоян, гроба в Рилския манастир на Цар – Борис III, който е празен, както и този с останките на Княз Батенберг I на бул. „В. Левски“ в столицата, единственият гроб у нас на потомък на български царе е този на Милутин в „Св. Неделя“.

През 2006г. Светият Синод на Българската Православна църква реши да даде част от мощите на Свети крал Милутин на Сръбската църква. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име