Intrigi.bg Свят Сбогом на руските туристи, Путин отмени облекчените визи

Сбогом на руските туристи, Путин отмени облекчените визи

265
0

След масовото осъждане на насилието срещу цивилни, олицетворено от ужасяващите гледки от градчето Буча край Киев, започна битката между обвинената Русия и обвиняващите я Украйна и Запад за истината какво точно се е случило. Това е и поредната причина да се ускори постигането на прекратяване на огъня.

Подготвят се нови санкции срещу Русия, а сраженията се преместват в Източна Украйна.

Владимир Путин спря с указ действието на споразумение с ЕС от 25 май 2006 г. за опростен режим на издаване на визи за граждани на страните от съююза, включително България. Той обхваща и Норвегия, Дания, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, а мотивът е, че заради въвеждането на санкции и други мерки това са страни от групата на „неприятелските държави“.

Решението влиза в села незабавно и е представено като „ответна мярка с визов характер“.

То означава и спиране на опростения режим за издаване на визи за руски граждани.

На министерството на външните работи са предоставени пълномощия „във взаимодействие с федералните органи на изпълнителната власт да забранява влизането в страната, да налага персонални ограничния за допускането и пребиваването в Русия на чуждестранни граждани, извършващи неприятелски действия по отношение на Руската федерация, нейните граждани или юридически лица“.

Войната, ден 40: Сбогом на руските туристи, Путин отмени облекчените визи

На практика това е край на надеждите на туристическия бранш в България и изброените страни за нормализиране на посещенията на руснаци и за нормални екскурзии и пътувания на българия в Русия.

През последните години у нас туристически и хотелиерски сдружения лобираха за точно обратното – още по-опростено издаване на визи за руски граждани, онлайн подаване на документи, централизирани процедури, а ако може и въвеждане на тригодишни многократни визи за гости от Русия. Така, според техни представители, може да се изравнят преимуществата на конкурентни пазари като турския.

Ако подобна промяна не може да се направи от България, да се иска от ЕС годишна финансова компенсация за сектора, бе също една от идеите.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име