Intrigi.bg Свят САЩ признаха арменския геноцид

САЩ признаха арменския геноцид

364
0

Камарата на представителите на САЩ предприе историческата стъпка днес с приемането на резолюция, официално признаваща арменския геноцид, съобщи АФП.

Поздравления и аплодисменти избухнаха, когато камарата гласува с 405 срещу 11 гласа в подкрепа на резолюцията „потвърждаваща признаването от САЩ за геноцида в Армения.“ в Конгреса на САЩ.

Арменците твърдят, че масовите убийства на техниия народ от 1915 до 1917 г. са били геноцид, твърдение, признато от около 30 страни. Турция категорично отрича обвинението в геноцид.

Камарата на представителите на САЩ също така почти единодушно одобри и законопроект за въвеждане на санкции срещу Турция за военната й операция в Сирия, както и за закупуване на руските системи С-400.

Според законопроекта, заради въвеждането на войски в Сирия и придобиването на руска военна техника се предлага налагане на санкции срещу висши турски служители, включително министъра на отбраната, блокиране на активите на турски служители и налагане на санкции срещу турските банки Halk Bankasi или Halkbank.

Документът изисква също така Конгресът да предостави информация за активите на семейството на турския президент Реджеп Ердоган в САЩ за по-нататъшно обсъждане.

На свой ред Турция регира остро на действията на САЩ.

Турският външен министър Мевлют Чавусоглу осъди решението на Камарата на представителите на САЩ, която гласува в полза на признаването на арменския геноцид, като го нарече „срамно“.

Според Чавушоглу, САЩ се опитват да „отмъстят“ с това решение, че Турция се е намесила в плановете на САЩ, провеждайки операцията „Мирна пролет” в Сирия.

„Тези, чиито проекти са разочаровани, се обръщат към вече остарели резолюции. Онези, които вярват, че ще отмъстят по този начин, грешат. Това срамно решение на тези, които използват историята в политиката, не означава нищо за нашето правителство и народ.”, написа външният министър Чавушоглу в Туитър.

Армения приветства признаването от САЩ на геноцида над народа й

Арменският премиер Никол Пашинян и външният министър Зохраб Мнацаканян приветстваха решението на Камарата на представителите на САЩ да признае арменския геноцид в Османската империя през 1915 г.

 Подобни резолюции бяха внесени многократно по-рано, но досега не получаваха подкрепата на конгресмените.

„Приветствам историческия вот на Конгреса на САЩ, признаващ Геноцида над арменците. Резолюция 296 е смела стъпка в служба на истината и историческата справедливост, което ще донесе утеха на милионите арменски потомци, оцелели в геноцида“, написа Пашинян в Туитър.

Премиерът поздрави сънародниците си и изрази „възхищение“ към арменската диаспора в САЩ, „чиято отдаденост и постоянство са били движещата сила и вдъхновение за днешния исторически вот“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име