Intrigi.bg Свят САЩ: Край Северодвинск е избухнала ядрена ракета, потънала преди 10 месеца

САЩ: Край Северодвинск е избухнала ядрена ракета, потънала преди 10 месеца

370
0

Жертвите и радиацията от експлозията на руски военен полигон на 8 август не са заради неуспешен опит на нова руска крилата ракета с ядрен двигател. Петимата специалисти на ”Росатом” и двамата военни са загинали при неуспешен опит да бъде вдигната от дъното на Двинския залив такава ракета, потънала при провален тест от края на октомври 2018 г.

Това се твърди в две почти едновременно разпространени публикации на Радио „Свобода“ и на американския телевизионен канал CNBC. Рускоезичното издание на Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ представя собствено разследване по общодостъпни източници, докато CNBC цитира доклад на американското разузнаване с едни и същи основни заключения.

Преди седмица Радио „Свобода“ публикува част от разказ на руски военен, който казва, че загиналите и пострадалите „са излезли на понтона и под него всичко се е взривило“. Силно пострадала платформа се вижда на няколко снимки и любителски видеозаписа от залива, а сега се изяснява, че сините контейнери върху двата понтона са за превоз на ядрени отпадъци с ниска радиоактивност и са заснемани край полигони за ракетни изпитания. Понтоните се произвеждат за нуждите на центъра в Саров, където от десетилетия е сърцето на съветската и руската ядрена оръжейна програма. Те служат и за доставяне на компоненти от ядрени инсталации, каквато се смята, че руснаците тестват за крилата ракета.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име