Intrigi.bg Политика САЩ и България обсъждат разполагане на 1000 американски военни, твърди CNN

САЩ и България обсъждат разполагане на 1000 американски военни, твърди CNN

292
0

САЩ и няколко от съюзниците им в Европа, включително България, обсъждат разполагането на хиляди допълнителни американски военни – приблизително по хиляда във всяка държава. Това е част от демонстрирането на подкрепа от Вашингтон „пред лицето на продължаваща агресия на Москва“, съобщи Си Ен Ен (CNN). Телевизията се позовава на трима служители на администрацията, запознати с хода на обсъжданията.

Румъния и Унгария са другите споменати страни, като румънският президент Клаус Йоханис вече заяви, че страната му с готовност ще приеме американското присъствие в рамките на НАТО. Моделът ще следва познатото разполагане на бойни групи в балтийските републики и Полша, допълва CNN.

Европейски дипломат обяснил, че и Великобритания е сред страните, обмислящи ново изнесено в източните членове на НАТО разполагане на военни части. Но не всичките 30 членки на алианса изявявали желание да ги приемат като натовска мисия. Поради това Вашингтон преминал към двустранни разговори.

Един от официалните източници описал тази група като „коалиция на желаещите“

Най-общо казано, задачата на американските военни ще е да отговорят на исканията, които страни от района отправяли. Частите могат да действат в Европа едностранно, т.е. под американско командване в пълно сътрудничество с националните власти и отбрана или в рамките на съществуващи структури на НАТО.

Такъв ход би бил решителна промяна в подхода на САЩ към кризата поради ясното съзнание, че Москва незабавно ще го използва като доказателство за твърденията си, че НАТО действа агресивно, наближавайки с нови части руските граници. Така, от своя страна, Русия би оправдала струпването на своята армия по украинската граница.

В понеделник говорителят на Пентагона Джон Кирби съобщи, че 8500 военни в САЩ са поставени в повишена готовност да отпътуват за Европа, ако президентът Джо Байдън вземе такова решение. Те са предназначени за подсилване на частите на НАТО за бързо реагиране и алиансът ще е този, който ще реши дали иска тази помощ, обясни няколко пъти Кирби на брифинг.

Но ден по-късно той каза за CNN, че част от тези военни са активирани „само за собствените цели на САЩ, докато анализираме дали се нуждаем от уверяване на двустранна основа на някои от натовските ни съюзници в Европа“.

CNN вече поставя под въпрос и дали президентът ще говори публично за ситуацията с Русия и опитите да се търси решение по дипломатически път. Писменият отговор на исканията на Москва от средата на декември за гаранции за сигурността на Русия може да бъде изпратен днес, допълва телевизионният канал.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име