Intrigi.bg Свят САЩ изпратиха най-големия си самолетоносач в помощ на Израел

САЩ изпратиха най-големия си самолетоносач в помощ на Израел

181
0

Съединените щати разгръщат ударната група на авианосците, начело с най-големия самолетоносач на САЩ „Джералд Форд“ (USS Gerald R. Ford) в Източното Средиземноморие. Това съобщи министърът на отбраната Лойд Остин. Групата включва самолетоносач, крайцер, няколко разрушителя, ядрена подводница.Той добави, че САЩ ще помогнат на Израел с допълнително военно оборудване и ресурси, включително боеприпаси.

„Мислите ми продължават да са с народа на Израел и многото семейства, които загубиха близки при терористичната атака на Хамас“, каза Остин.

Американска бойна група се насочва към Израел с огромен пакет от военна помощ, включително оръжия за известен Iron Dome (Железен купол), известната система за противовъздушна отбрана.

Ударната група на самолетоносача „Джералд Р. Форд“ – GRFCSG – е разположена в зоната на действие на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка (Шести американски флот). GRFCSG разполага с повече от 6 000 моряци на всички платформи.

Групата се състои от 12-а ударна група на самолетоносачите, 8-о авиокрило на самолетоносачите, ескадрила разрушители 2. Групата включва корабите: ракетен крайцер “Нормандия”, и разрушителите “Рамидж USS, “МакФаул”, “Томас Хъднър”. В групата са и USS Carney и USS Roosevelt.

Вашингтон е подсилил също ескадрили от американски изтребители F-35, F-15, F-16 и щурмови самолети A-10 в региона.

ПАРАМЕТРИ

„Джералд Форд“ (USS Gerald R. Ford най-големият военен кораб в света. Корабът, който струва 12,9 млрд.долара, има водоизместимост над 100 000 тона.. Американският самолетоносач с дължина 337 метра е способен да превозва до 90 самолета и хеликоптера. „Джералд Форд“ е с ширина 41 м при водолинията и 78 м при самолетната писта, а височината – 76 м. Корабът разполага с 25 палуби.
Задвижването на плавателния съд се извършва от два ядрени реактора тип Bechtel A1B. Всеки от тях има по 300 мегавата мощност, което е три пъти повече, отколкото тези показатели на двигателите на самолетоносачите от клас „Нимиц“. Реакторите осигуряват 25-30 години автономно плаване, преди да стане нужда да се сменя ядреното гориво. Движен от своите четири винта, всеки с диаметър 7 метра, корабът може да достигне скорост от 30 възли. На „Джералд Форд“ може да служат общо 4500 души.

Той носи:

– палубни изтребители-бомбардировачи F-35C;

– атакуващи изтребители F/A-18E/F Super Hornet;

– самолет AWACS E-2D Advanced Hawkeye;

– самолет за електронно противодействие EA-18G;

– многоцелеви хеликоптери MH-60R/S

– бойни дронове

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име