Intrigi.bg Свят САЩ издирват “готвача на Путин”. Дават награда от 250 хил. долара

САЩ издирват “готвача на Путин”. Дават награда от 250 хил. долара

235
0

Съединените щати предлагат награда от 250 хил. долара за информация, която може да помогне за ареста на бизнесмена Евгений Пригожин във връзка с предполагаема намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г., съобщи Радио Свобода.

В съобщение на ФБР се казва, че Пригожин се издирва за предполагаемо “участие в заговор за измама на Съединените щати… с цел намеса в политическата система на САЩ, включително на изборите за президент през 2016 г.”

В изявление до Радио Свобода ФБР потвърди, че за първи път предлага награда за Пригожин, но отказа да обясни защо го прави сега. Пригожин беше един от 13-те руски граждани, добавени към списъка с издирвани лица на ФБР във връзка с предполагаемата намеса в изборите преди пет години.

Пригожин отговори в петък със съобщение, изпратено в Телеграм, като каза, че е използван като „изкупителна жертва“, за да се „прикрие колосалната пропаст между дълбоката държава и хората“ в САЩ.

Бизнесменът Евгений Пригожин е известен като „готвачът на Путин“, тъй като притежава компания, която редовно осигурява кетъринг за събития в Кремъл на президента Владимир Путин. Той контролира и базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания. Фирма е т. нар. фабрика за тролове, за която се твърди, че е провела масирана онлайн кампания, целяща да повлияе на политиката в САЩ и други държави.

Пригожин контролира и частни охранителни фирми, които са вербували наемници, за да налагат интересите на Путин на места като Украйна, Сирия и няколко африкански държави.

Преди година американското разузнаване заключи, че Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп. Това се е случило чрез кампании в социалните мрежи, чието финансиране се проследява до руската държава, както и чрез хакването на сървърите на Демократическата партия, което доведе до разпространение на имейли на опонента на Тръмп в изборите Хилъри Клинтън.

Руското правителство отрече намеса във вътрешната политика на други страни.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име