Intrigi.bg Политика Сачева с дежурните опорки: Приоритети, отговорност, критики към Радев

Сачева с дежурните опорки: Приоритети, отговорност, критики към Радев

127
0

Рано било да се говори за това какво ще се случи след парламентарните избори на 4 април. Правителството сега имало други приоритети – да се справи с кризата. Властта е фокусирана върху това да решава конкретни проблеми, а не върху празни приказки. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева в ефира на Българската национална телевизия. Стана ясно и друго – на масата не стои вариант ГЕРБ да управляват без Борисов.

Гостуването на Сачева не мина и без критики към президента Румен Радев. Отношенията между „Дондуков 1“ и „Дондуков 2“ се обтегнаха отново след скандала с ОЛАФ, който е поредната бръмка в конфликта между двете институции. Твърденията на Цветан Цветанов пък били консолидиращи за ГЕРБ. Всички са много възмутени, посочи Сачева и заяви – ако бившият втори в партията е имал данни за престъплени, трябвало е да се обърне към прокуратурата.

„Имаме много задачи и сме се фокусирали върху решаването на проблемите на държавата на този етап. БСП, както виждате, има много проблеми в момента. Тя е твърде ангажирана със себе си, за да може да е полезна на държавата. Партия ГЕРБ е много консолидирана. Решаването на проблемите в пандемията ни направи един екип“, смята още Сачева.

„Прекалено рано е да се говори за президентските избори. Имаме приоритети – управлението на кризата, после са парламентарните избори. След това ще говорим за президентските. Това, че Радев непрекъснато тича пред вятъра, си е негова стратегия, от която той винаги губи. На 3 март обяви, че няма вирус, избърза с датата за парламентарните избори. Сега даже не изчака Илияна Йотова да оздравее и обяви от нейно име кандидатурата. Притиска БСП да вземе решение, което се вижда, че те не искат да вземат“, коментира още Сачева.

Тя попита още – с какво ще бъде запомнен мандата на Радев? Социалният министър бе категоричен, че държавният глава не може да бъде запомнен като президентът, критикувал правителството.

„Той дължи много отговори и то не само за ОЛАФ, но и всички скандали около неговите съветници. ОЛАФ не разследва старта на процедурата, а самата процедура и подмяната на условията, направени по време на служебния кабинет. Нека започнем от там“, посочи още Сачева.

„Как си обяснявате, че ГЕРБ продължават да са първа политическа сила? Всички, които в момент заявяват с кого бих или не биха управлявали, го казват като част от прердизборните си тези. Убедена съм, че след 4-ти април много хора ще променят позициите си. Не обсъждаме ГЕРБ да управлява без Борисов“, коментира още социалният министър.

Сачева категорично отвхърли обвиненията за предизборните харчове на правителството.

„Каквото и да направим, винаги ще сме обект на критики. Такава е ситуацията – ние носим отговорност. Лесно е да се стои отстрани. Мерките трябва да съществуват. Какво купуване на избори може да има, когато трябва да подкрепиш хората тук, сега, днес?“, попита Сачева.

По отношение на мерките в подкрепа на засегнатите от коронакризата у нас Сачева заяви – мерките са в максимална степен и обхващат всички бизнеси.

Относно 50-те лева за пенсионерите Сачева посочи:

„Не сме казвали никога, че тази мярка е до изборите. Тя беше до продължаване на извънредната епидемична обстановка. Ще продължи до месец април. Изчислили сме, че средният разход на един пенсионер за лекарства е 56 лева. Опитваме се да ги подкрепим за техните здравни нужди“.

Сачева отрече и твърденията, че разхлабването на мерките е политическо решение. Властта слушала здравните експерти. Появи се обаче портиворечие относно отварянето на фитнес залите и впечатлението за двойния аршин, с който оперира властта.

„Имаше приоритети, които бяха взети от страна на НОЩ. Те са свързани със здравето, образованието и спорта. Взети са във фитнесите мерки, бяхме убедени от асоциацията. Трябва да се научим да живеем с вируса, не трябва да се крием от него. Имаме договорка, че отварянето на ресторантите ще е от 1 март. Няма достатъчно доказателства от медицинските специалисти, че това трябва да се случи по-рано. Не взимаме политически решения по тази тема. Точно обратното е – слушаме здравните експерти“, посочи Сачева.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име