Intrigi.bg Актуално Сачева: Обсъждаме поетапно разхлабване на мерките

Сачева: Обсъждаме поетапно разхлабване на мерките

114
0

„Това, за което говорим в момента, е поетапно разхлабване на мерките. Как точно ще се случи това, ще установим тази седмица. Възможно е да има стъпково отваряне на всеки две седмици на нещо ново. За момента няма окончателно решение”. Това обяви пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

„Различни са предложенията за хотели, ресторанти и молове“, каза Сачева. Тя коментира, че се получават различни предложенията относно отварянето на обектите. 

„Има предложения да се започне със зимните курорти, защото за тях сезонът почти приключва. Може би, от средата на месец февруари – за ресторанти и заведения на територията на големите градове. За моловете рестрикциите ще продължат още малко”, допълни Сачева.  

„За нас е много важно да намерим този баланс между ниската степен на заболеваемост и това да има по-голям брой ваксинирани и оздравели хора. Това създава натиск за нас, но и за нас е важно да направим така, че ако отворим вичко внезапно да не се увеличат отново бройките, трябва да задържим и затвърдим тези резултати“, каза министърът и допълни, че „не се обсъжда затваряне до изборите“.

Социалният министър коментира и доставките на ваксината срещу коронавирус. Посочи, че властите са се опитали да бъдат максимално разумни и балансирани във всяко свое решение.

„Добре известно е и че към момента има доста хора, които се притесняват от ваксинацията. Тези, които имат желание да бъдат имунизирани и са в етапите на ваксиналния план, получават своите дози”, категорична беше Сачева.

Тя допълни, че в някои държави хората, получили първа доза от ваксината, няма да могат да си поставят втората навреме.  

Относно предстоящите избори Деница Сачева е на мнение, че консултациите при президента са били закъснели и организирани по „странен” начин.

„Не бяха поканени партии, които имат отношение по политическите процеси в страната, например, каквато е СДС. Същевременно, бяха поканени партии за участие в преговорите, които са в процес на заличаване, както и политически субекти, които дори не са партии”, изясни министърът.

Според нея не е проблем да се организира видеонаблюдение в секциите по време на избори, въпросът бил доколко това е целесъобразно и ще подпомогне прозрачността на вота.

Министърът направи и коментар за опасенията на Цветан Цветанов относно провеждането на изборите. „Внушенията за честността на изборите се правят от много време. Г-н Цветанов трябва да отговаря сам по себе си защо има такива опасения и какво го кара да смята така. Той, може би, е прекалено убеден в това, че няма да може да премине бариерата и отсега започва да търси оправдания”, смята Сачева.

Социалният министър коментира и обстановката с бизнеса в страната след въвеждането на мерките срещу коронавируса.

„За съжаление, кризата ще трансформира част от бизнесите – не само хотелския и ресторантьорския. В рамките на това, което ние правим като мерки, специално за ресторантьорството и хотелиерството, винаги са във фокуса на нашето внимание”, обясни Деница Сачева. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име