Intrigi.bg Куриози Саудитски робот пипна репортерка по задните части

Саудитски робот пипна репортерка по задните части

45
0

Развитието на роботизираните технологии, особено на хуманоидите, винаги е предизвиквало страх, че в бъдеще те ще отнемат работните ни места. Малко хора обаче подозират, че ще имитират и други форми на човешко поведение, които не са толкова желателни.

Сега хуманоиден робот, разработен от саудитска компания, ни напомни за нежелателните непредвидими ефекти на тези системи като докосна неприлично репортерка.

Инцидентът се случва на DeepFest, водещо технологично събитие в Рияд, Саудитска Арабия, където е бил представен първият „мъжки“ хуманоиден робот в страната – Мохамед.

Сексизъм или грешка?

„Последното чудо в роботиката“ е създадено от саудитската фирма QSS. Мохамед е облечен традиционно и говори на арабски по време на предварителното си представяне на технологичното събитие. „Аз съм Мохамед, първият саудитски робот във формата на човек. Произведен съм и разработен тук, в Кралство Саудитска Арабия, за да демонстрираме постиженията си в областта на изкуствения интелект“, заяви първият двуезичен мъжки хуманоиден робот.

По време на презентация ливанската журналистка и телевизионна водеща Рауя Касем се оказа в неочаквана ситуация, когато застана пред Мохамед, за да изнесе материала си, и Мохамед я докосна неприлично. Самата Касем запази професионализъм и се обърнала към робота, изрази неодобрението си и същевременно продължи да изпълнява работата си.

Видеото скоро става широко популярно в интернет, където някои поставят под съмнение кода на системата, а един потребител на X нарече робота „извратеняк“.

В отговор на инцидента създателите му твърдят, че Мохамед е „напълно автономен“ и е функционирал „самостоятелно без пряк човешки контрол“.

Много зрители също така предполагат, че роботът може просто да е направил жест на Касем да продължи напред или да ѝ подаде ръка за здрависване, след като двамата се запознават, а не нещо друго.

„Вече извършихме обстоен преглед на кадрите на инцидента и не намерихме отклонения от очакваното поведение на Мохамед. Въпреки това ще предприемем допълнителни мерки, за да не допуснем никой да се доближи до робота в зоните му на движение“, заявиха от QSS.

Мохамед е еволюция от Сара – първия хуманоиден робот, разработен в Саудитска Арабия. Той е многоезичен; може да общува, да приема задачи и да отговаря на запитвания на няколко езика. Може още да движи ръцете, врата и горната част на торса си, както и да изразява емоции и мимики.

Изкуственият интелект използва вградена камера, за да се определи кога човек е пред робота и започва разговор, когато някой му каже „Здравей, Сара“.

Тя може да идентифицира диалектите, които се говорят в страната, да анализира фрази, за да определи значението им, и след това да предложи подходящ отговор, като го изпрати като текст.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име