Intrigi.bg Актуално Самоделните маски са почти безсмислени

Самоделните маски са почти безсмислени

257
0

Маските от плат, използвани за защита от респираторни вируси (какъвто основно е и COVID-19), защитават по-малко от медицинските и дори може да увеличават риска от заразяване. Причината е, че в тях се натрупва влага, която помага на вируса да се задържи и развива.

Капките от дишане и говорене преминават почти безпрепятствено. Според някои изследвания става дума за пропускане на 40 до 90 процента от капчиците.

При анализ на случайно подбрани места грипоподобните и лабораторно потвърдените заболявания сред медицински персонал, носещ текстилни маски, броят на заразените е бил значително по-висок спрямо колегите им, използващи медицински маски.

Това се казва в анализ на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията, разпространен на 26 март. Препоръките на американския Център за предотвратяване и контрол на заболяванията са малко по-различни 

След препоръката на премиера Бойко Борисов от неделя задължително да се носят маски на обществени места, а който няма, да си ушие или да се загърне с шал, „Дневник“ представя какво още пише в доклада на ECDC от преди две седмици:

– твърде ограничени са информацията и клиничните изследвания, които да потвърдят, че има предимтво от използването на маски за многократна употреба за защита от респираторни вируси

– като цяло, маски от обикновени тъкани не са смятани за защита срещу респираторни вируси и не бива да се препоръчва употребата им

– в САЩ такива маски или шалове са предложени като мярка от Американския център за предотвратяване и контрол на заболяванията (US CDC), но само в контекста на остър недостиг на защитно оборудване и единствено като крайно средство, ако няма медицински маски или респиратори; веднага след получаването им се преминава към обичайния протокол.

Самоделните маски са почти безсмислени

Маските за фини частици

При дефицит на медицински маски хората често прибягват до тези от тип FFP2 и FFP3. Те са за защита от фини частици, но са за ограничена употреба и трябва веднага да се изхвърлят, ако се навлажнят, не прилягат вече плътно към носа и лицето или дишането през тях стане затруднено. Ето какво щазват от ECDC за тях:

– Засега производителите не са разработили методи за обеззаразяване на подобни маски, защото не им се е налагало да предлагат продукт, който може да бъде заразен и да се налага да бъде почистен за повторна употреба.

– Понеже коронавирусът SARS-CoV-2, причиняващ заболяването COVID-19, оцелява часове и дни наред върху различни повърхности, има риск от бързо заразяване на FFP2 и FFP3 маските, ако се използват от медици при грижи за болни или от обикновен ихора в среда, където има болни

– През 2006 г. доклад на американската Академия на науките (US National Academy of Sciences) относно това дали да се използват такива маски многократно по време на грипна епидемия, стигна до извода, че това не е препоръчително по редица причини:

  • 1. Не е установен какъвто и да е метод за ефективно отстраняване на вирусната зараза, който да е безопасен за потребителя и не нарушава цялостта на отделни елементи на маската;
  • 2. По-добре е маската да се носи, докато стане неизползваема, отколкото да се правят опити за почистването ѝ;
  • 3. Заразяването на повърхността на такава маска може да се избегне, като върху нея се постави още една – медицинска, или да се носи заедно с защитен екран, който подлежи на почистване
  • 4. Известни са методи за стерилизиране в медицински заведения и при крайна необходимост са правени опити с тях да се обеззаразавят маски за многократна употреба, но от Холандия има съобщения, че заради парата с температура от 134 градуса те се деформират, а няма данни за стерилизиране при по-ниски температури
  • 5. В САЩ има проучване на регулатора US Food and Drug Administration (FDA), показващо успешно обеззаразяване на маски N95 в изпарители с перхидрол за 10-20 цикула на употреба; холандски тестове показват, че ефективността при FFP2 се запазва само за 2 цикъла на подобно почистване, след което маската бързо губи качествата си, включително защото в нея остават концентрации на перхидрол, които не са безопасни за здравето.
  • 6. Известно е почистване и с гама радиация, но такива уреди няма дори във всяка болница, а и тестове от края на март 2020 г. показват, че и при този метод маските се деформират и не прилягат добре на лицето.

Изброените методи, както и обеззаразяването с озон, ултравиолетона светлина или етилен оксид, са единствено за крайни случаи, когато наистина няма лични защитни средства. Освен това няма качествено установени методи, нито стандарти за издържливост на продаваните маски при подлагане на подобни методи.

Препоръките на американския Център за предотвратяване и контрол на заболяванията (CDC) за самоделните маски са по-либерални. Според тях такива може да се носят на места, където се събират повече хора и трудно се поддържа социална дистанция от поне 2 метра – например, супермаркети, аптеки, обществен транспорт)

В текста на CDC се казва, че маски, изработени надомно от подръчни и евтини материали като тениски или кърпи, е само допълнителна и доброволна мярка. Тук също се изтъква, че ефектът изобщо не е като на медицинска маска или маските за фини частици.

Главният хирург на САЩ Джеръм Адамс демонстрира как от подръчен плат може лесно и бързо да се направи защитна маска:

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име