Intrigi.bg Актуално Руско семейство в Швеция: връзки с ГРУ и с аферата „Скрипал“, и...

Руско семейство в Швеция: връзки с ГРУ и с аферата „Скрипал“, и дъщеря в леглото на военен разузнавач

189
0

През миналата седмица в Стокхолм беше арестувана семейна двойка руснаци. Сергей Скворцов и Елена Кулкова живеят от много години в Швеция и не са предизвиквали никакви подозрения сред съседите и познатите си.

По данни от разследването на The Insider и Bellingcat, Скворцов е бил в активни бизнес-отношения с известен агент на ГРУ, преди време екстрадиран от Франция заради шпионаж, и с белгийски предприемач, попаднал под санкции заради продажбата на американски военни технологии на Китай.

Според разследването, преди пристигането им в Швеция Скворцов и Кулкова са получили апартамент на ул. „Зорге“ – на същия адрес, където е живеел Денис Сергеев, един от отровителите на Скрипалови. Там често са се отбивали и други високопоставени персони от ГРУ. На всичкото отгоре дъщерята на Кулкова се оказва и жизнена спътница на бившия шеф на департамента на шведското военно разузнаване.

На 22 ноември сутринта в предградие на Стокхолм шведски спецчасти арестуват семейството руснаци. Скворцов (род. 28.07.1963) и Кулкова (род. 22.05.1964) са обвинени в шпионаж, извършват се обиски в дома им. Още в четвъртък Кулкова е освободена от задържането под стража, макар все още да е заподозряна в съучастие. „Съпрузите“ са пристигнали в Швеция през 1999 г. и, според местните власти, Скворцов се е занимавал с шпионаж против САЩ от 2013 г., а против Швеция – от 2014 г.

Специален адрес

Както установяват The Insider и Bellingcat, Скворцов и Кулкова са живели в Москва в бл.36 на ул. „Зорге“ в съседство с един от тримата отровители на Скрипалови – Денис Сергеев (Сергей Федотов), агент на ГРУ. Сергеев е обитавал апартамент 288, а Скворцов и Кулкова два етажа по-долу, апартамент 282. По данните на The Insider, те са се сдобили с жилището през октомври 1999 г., т.е. непосредствено преди отпътуването им за Швеция.

Според трафичните данни, с които двете издания разполагат, в този блок многократно са се отбивали генерал Аверянов (същият този шеф на войсковата част на ГРУ 29155, част от която са отровителите Мишкин и Чепига, известни като Петров и Боширов), и генерал Илченко, отговорен за операциите по дезинформация, в това число за проекта Bonanza, чрез който се разпространяваха фейковете за сваления малайзийски „Боинг“.

Контрагент – агент

В продължение на няколко години контрагент на компанията на Скворцов Building and Data Technologies е била една единствена кантора с името European Technical Trading. От нея Скворцов редовно е получавал плащания в абсолютно еднакъв размер, макар естеството на тези сделки да е неясно.

Шведските власти подозират, че сделките са били фиктивни и чрез тях са прехвърляни пари от Нидерландия в Швеция. Шеф на нидерландската компания е белгиецът Ханс де Гейтере (Hans de Geetere). Неговите компании преди са попадали под санкциите на САЩ заради това, че са опитвали да препродават на Китай американски технологии, използвани в ракетите и самолетите.

Но това не е всичко – и Ханс де Гейтере, и самият Скворцов са имали тесни връзки с Владимир Кулемеков. Последният не само не крие миналото си в ГРУ, но и се гордее с него.

Коментар под снимката на Гейтере доказва, че той и Кулемеков са стари и добри познати.

Но главното е, че Скворцов е работил като изпълнителен директор в компанията InstrumentElectronics i Stockholm AB, собственик на която е Кулемеков:

Кулемеков има зад гърба си и опит в шпионажа в Европа. По време на изслушванията в Сената през 1983 г. един от сенаторите е поискал от него да му представи списък на всички съветски дипломати, които в периода 1974 – 1983 г. са били изпратени да шпионират във всички страни по света. В списъка фигурира и името на Кулемеков.

Дъщерята Анна и военното разузнаване на Швеция

В апартамента на улица „Зорге“ е живяла и дъщерята на Елена Кулкова – Анна Владимировна Рун. Впоследствие апартаментът е прехвърлен на Анна през 2015 г. въпреки, че тя към онзи момент отдавна вече живее постоянно в Швеция и повечето от нейните познати не са имали никаква представа за руския й произход.

Анна Рун е втората вдясно

През 2013 г. интимен приятел на Анна става бившият шеф на един от отделите MUST (Военна служба за разузнаване и сигурност – Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten – MUST) при шведското военно разузнаване, а от 2015 г. те заживяват заедно. Името му е известно на The Insider и Bellingcat.

Интересното е, че Анна не е била задържана, макар че от всички руснаци тя сякаш е имала най-добрите шансове да получава секретна информация.

Анна Рун

В руските бази данни нищо не може да бъде открито за нея, с нейните три имена тя фигурира само в руските регистри като съсобственик на апартамент. Възможно е причината за това да е свързана с факта, че тя е заминала за Швеция в детството си и не е получила руски паспорт.

Буквално седмица преди ареста на Скворцов и Кулкова обаче в Швеция е съобщено за ареста на шведските граждани от ирански произход Пейман Киа на 42 г. и Пайам Киа на 35 г. На братята е повдигнато обвинение за шпионаж с утежняващи обстоятелства, като единият е обвинен и в несправедливо отношение към секретна информация. Двамата са под угрозата на доживотен затвор.

Пейман Киа и Пайам Киа

Според заключението в обвинителния акт, братята „съвместно“ са предавали информация на ГРУ в периода 28 септември 2011 – 20 септември 2021 г.

По-рано Пейман е работил в MUST, а по-късно преминава в митниците. Фактите за шпионажа се отнасят към периода на дейността му в MUST, където, според шведските медии, е работил в подразделението, отговарящо за шведските военни разузнавачи зад граница. По-младият брат Пайам е работил в службата за държавна сигурност на Швеция.

Засега не се съобщава чрез кого по-точно братята са предавали информация на ГРУ. Но хронологията на задържанията показва, че това може да е свързано с ареста на Скворцов и Кулкова.

The Insider

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име