Intrigi.bg Крими Руски хакери удариха наши сайтове. Президентството са потърпевши. ГДБОП и прокуратурата проверяват

Руски хакери удариха наши сайтове. Президентството са потърпевши. ГДБОП и прокуратурата проверяват

206
0

Руски хакери, нарекли себе си We are killnet, твърдят, че са свалили наши сайтове. При сайта на президентът наистина има проблем, но правителствените работят, макар и със затруднения.

От ГДБОП потвърдиха, че работят по хакерска атака. Тя е от типа DDoS – разпределителна атака за отказ от услугата. При нея от заразени устройства се правят милиони заявки в секунда към даден сайт. Той не може да ги изпълни и едва малцина успяват да влязат. Такива атаки рядко продължават над 12 часа, щетите са само пропуснатите ползи.

Причината сайтовете на правителството да издържат парадоксално е стара руска атака. През 2015 година по време на местните избори сайтовете на ЦИК, МВР и други правителствени институции бяха блокирани от милионите заявки. Затова след атаката се сдобиха със защити. Смята се, че зад тогавашното хакване седи близката до ГРУ хакерска група Fancy Bear. 

Атаката е заради предателството на България към Русия и доставки на оръжие за Украйна, твърди хакерската група. Последната руска хакерска атака срещу правителствени сайтове, за която съобщиха от Прокуратурата, не е подминала и институцията на Президентството.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Предприети са мерки за намаляване на въздействието на хакерската атака срещу сайта на Администрацията на президента, допълват от „Дондуков“ 2. 

Сайтът е бил обект на DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта.

В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него, допълват от „Дондуков“ 2.

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената информация за хакерската атака.

 
Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР, като след приключването й материалите следва да бъдат докладвани в СГП.

Днес, 15.10.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената в медии информация за хакерска атака срещу български сайтове, съобщиха от Държавното обвинение.

Атаката е била от типа DDoS-разпределителна атака за отказ от услуга.

Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка по наличната информация по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 от ЗСВ. Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР, като след приключването й материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

За резултатите от проверката обществеността ще бъде уведомена

Атаките са направени от руския град Магнитогорск. Това каза главният прокурор Иван Гешев.

Обект на атаката не е Президентството, а българската държава. Това е сериозен проблем. Той е очакван. На всички ни е ясно, че ние сме част от европейското семейство и защитаваме европейските ценности. След като сме ясно позиционирани в това отношение, е нормално  да има последствия. Ние ще си свършим работата да защитим българския национален интерес и този на евроатлантическите ни партньори.

Той определи случая като изключително сериозен за българската национална сигурност”. „В това няма политика. Това е ясен криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Политическите причини и последвия не са обект на изясняване от българската прокуратура“, каза още Гешев.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че за установяването на произхода на хакерската атака се работи със специализиран софтуер. “Дали е едно лице, група или институции, ще установим в хода на нашето разследване. Надявам се да успеем да установим и конкретните лица, а не само мястото, откъдето е проведена атаката, за да дестабилизира нашата държава”, коментира Сарафов.

Това не е първата хакерска атака от Русия срещу България, каза още той. 

Срокът за разследване на случая е два месеца. “Никой няма желание да не работи активно и да тупа топката”, заяви Гешев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име