Intrigi.bg Актуално Русия изгони кореспондент на БНР от Москва

Русия изгони кореспондент на БНР от Москва

122
0

Руските власти са наредили на репортера-кореспондент на Българското национално радио (БНР) да напусне столицата Москва. Името на изгонения журналист е Ангел Григоров.

Решението на Кремъл идва в отговор на екстрадирания от България руски журналист Александър Гацак от „Русская газета в София“.

В съобщението на руското външно министерство се казва, че на българския журналист е наредено да предаде акредитационните си документи като „огледална мярка в отговор на преследването на Гацак от страната на ДАНС“.

Григоров е извикан за разговор във външното министерство на 1 ноември часове след като е разпоредено Александър Гацак да напусне България.

„Ръководейки се от принципите на свободата на медиите и прагматичното сътрудничество, руската страна ще бъде готова да разгледа възможността за възобновяване на работата на кореспондента на БНР, ако правителството на България от своя страна, отново акредитира журналиста на „Русская газета в София““, се казва в становището на Кремъл.

От БНР също споделиха позиция за изгонения си колега.

В разпратено до медиите съобщение Националното радио споделя, че са разочаровани от действията на Русия и твърди, че този акт е в ущърб на свободния достъп до информация.

„Ръководството на Българското национално радио категорично заявява, че в цялата си работа като кореспондент в Москва в продължение на повече от 6 години нашият колега Ангел Григоров стриктно е спазвал международните професионални и етични журналистически стандарти“, се казва в позицията на радиото.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име