Intrigi.bg Свят Румъния въведе полицейски час, Италия спря почти цялата икономика

Румъния въведе полицейски час, Италия спря почти цялата икономика

333
0

Румънското правителство въвежда поне до средата на април полицейски час в цялата страна в опит да ограничи заразата от коронавируса. В страната има 367 регистрирани случая, в Крайова в събота почина първият болен – 67-годишен мъж, страдащ от нелечим рак.

Вътрешният министър Марчел Вела обяви късно в събота, че от понеделник между 22 и 6 часа е забранено излизането извън домовете. Изключение има само за отиващите на работа и нуждаещите се от медицинска помощ.

За 30-дневния срок на извънредното положение се затварят границите за чужденци с изключение на имащите право на пребиваване, роднини на румънци и работещи в страната. Затварят се молове и зъболекарски клиники, освен вече наложената национална забрана за работа на ресторанти и публични събирания. Забранено е придвижването и събирането на повече от трима души на обществени места.

В Индия има полицейски час и през деня

Индия с нейното население от вероятно 1.3 млрд. души има официално по-малко заразени от Румъния – 342 и 4 починали, но нареди на стотици милиони хора да не напускат домовете си. Доброволната засега самоизолация започва с 14-часов полицейски час от 7 до 21 часа. Не е ясно какви ще са ограниченията след изтичането му, но предприятия, големи индустриални паркове и банки силно намаляват или спират работа, полицията тихомълком затваря малки хранителни магазини, съобщи „Ройтерс“. Сватби и местни избори са забранени, не се издават входни визи за пристигащи от чужбина, междинни кацания на самолети са забранени почти навсякъде.

Индийските железници, които обикновено превозват над 25 млн.. души, спират до 31 март всички пътнически влакове. Властите призовават населението на градовете да не се втурва към селата, за да не се разнесе зараза.

Италия тотално забрани спортуването на открито

След поредния мрачен рекорд от почти 800 починали за 24 часа правителството в Рим нареди всички компании, „които не са от жизнено важно значение“ незабавно да прекратят работа до 3 април. Изключенията ще са ясни при публикуването на указа в неделя, но принципът е, че това ще са фирми, работище само за вътрешния пазар и поддържащи лините за снабдяване с храни и суровини. Остават отворени супермаркети, аптеки, пощи и банкови клонове

Ломбрадия е най-голямото огнище на COVID-19 в света в момента с почти 3100 жертви и над 25 500 заразени. Снощи режимът тук бе затегнат още повече, като на населението е забранено да излиза дори за малко спортуване край жилищата си.

Ето още от събитията покрай пандемията:

– правителството на Северна Македония въведе полицейски час от 21 до 6 ч. всеки ден на цялата територия на страната в сила от 22 март 2020 г. Ограничава се броят на дежурните аптеки в страната.

– в Сърбия е в сила извънредно положение; президентът на Александър Вучич късно снощи обяви, че ще предложи на кабинета от 22 март 2020 г. да влезе в сила нова 12-часова забрана за движение в страната и по улиците на градовете за всички лица с начален час 17 до 5 ч.; решението се очаква да замени настоящата забрана от 18 март 2020 г. за движение по улиците за всички граждани от 20 до 5 ч.

– Русия и Куба обявиха, че изпращат на Италия лекари, медицински специцалисти и автомобили за обеззаразяване

– Китай отклонява всички международни полети до Пекин към други летища преди да им позволи да продължат

– Малайзия изкара армията на улиците за налагане на забраните, които изглежда населението не приема сериозно, макар тук да са едни от най-многобройните случаи на зараза в Югоизточна Азия.

– Сингапур забрани влизането и транзитното преминаване на всички чужденци, освен тези с разрешение за работа в структурно важни сектори

– Хавай стана първият американски щат, въвел 14-дневна карантина за всички новопристигнали

– от вторник много от провинциите на Австралия на практика затварят граници и ще изискват 2 седмици карантина за всички пристигнали; в 3 от тях от понеделник икономиката почти спира да работи

– над 50 хил. души се събраха в Североизточна Япония по трасето на олимпийския огън, докато „Ройтерс“съобщава, че организаторите тайно от правителството са започнали обсъждане на отлагането на лятната олимпиада тази година

– премиерът Борис Джонсън предупреди, че страната му трябва да вземе решителни мерки, за да не рухне здравната система „както в Италия“; военните подготвят мерки за снабдяване с храни на социално слабите.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име